• BIST 9897.51
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Kabızlık için fesleğen!

Kabızlık için fesleğen!
Irritable bağırsak sendromunun tedavisinde beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Gastroentroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli: Yanlış besleniyorsanız ...

Irritable bağırsak sendromunun tedavisinde beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Gastroentroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli: Yanlış besleniyorsanız hayatınızı alt üst eden şikayetler ömür boyu sürebilir!

Irritable bağırsak sendromu ve kolit gibi hastalıkların ömür boyu süren şikayetlere neden olduğunu vurgulayan Dr. Hakan Güveli, "Hastalarıma hemen ilaç yazmak yerine, beslenme önerilerinde bulunuyorum. Hazımsızlığa zencefil, kabızlığa fesleğen iyi gelir" dedi. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Gastroentroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli; ırritable bağırsak sendromu (IBS), sinirsel kolit ve spastik kolitle ilgili sorularımızı yanıtladı:

BÜTÜNLEYİCİ TEDAVİ
Irritable bağırsak sendromu nasıl tedavi edilir?
IBS hastalığının nedeni tam anlaşılamadığı için belli bir tedavisi de yoktur. Tedavide birçok seçenek vardır. Bunların tamamına 'bütünleyici tedavi' diyebiliriz. İlaçla tedavi temeldir ama artık beslenme düzenindeki değişim de çok etkili oluyor. Diyet, bitki tedavisi, egzersiz ve zihinsel tedaviler de giderek önem kazanıyor. Dolayısıyla tüm tedavi seçenekleri bir doktor eşliğinde gözden geçirilmelidir.

Hangi tedaviyi uygulacağınıza nasıl karar veriyorsunuz?
IBS'de her hasta ayrı bir vakadır. Mutlaka detaylı bir görüşme ile şikayetleri, normal alışkanlıkları, beslenme şekli ve stres durumu incelenmelidir. Bu hem hastayı tanımak, tanıyı koymak ve hem de tedavide nasıl yol alınacağını belirler. Bu yüzden tedaviyi hastayla birlikte belirliyoruz. Ön plandaki şikayetleri ve soruna eşlik eden hastalıkları da göz önüne alarak hastaya özel bir tedavi şekli oluşturuyoruz.

AĞRILI HAZIMSIZLIĞA KİMYON
Hazımsızlık ağırlıktaysa kullanılacak bitkiler: Keçi sakalı, kimyon, papatya, zencefil, nane, yıldızanasonu, zerdeçal, anason, adaçayı, kekik, rezene, civan perçemi, tarçın, kişniş, çörekotu, defne, biberiye.
Hazımsızlıkla beraber ağrılarınız da varsa şu bitkilerden yararlanabilirsiniz: Rezene, kimyon, yıldız anasonu, civan perçemi, kekik, adaçayı, biberiye, lavanta, zerdeçal, nane.
Kabızlık ön plandaysa: Keten tohumu, kırmızı karaağaç, pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı, fesleğen, ıspanak, kayısı, incir, hurma, yeşil çay.
İshal şikayeti yoğunsa: Havuç, limon, nar, melisa, kekik, keçi boynuzu, yaban mersini, hünnap, muz, şeftali.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12220 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim