• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Kablosuz internetin kısırlıkla ilişkisi kanıtlandı

Kablosuz internetin kısırlıkla ilişkisi kanıtlandı
Çocuk sahibi olmak isteyen erkekler dikkat! Dizüstü bilgisayar ve kablosuz internetin kısırlıkla ilişkisi kanıtlandı.

Yıllardır bir şehir efsanesi gibi konuşulan, WİFİ( kablosuz bağlantı) kullanan dizüstü bilgisayarların erkek kısırlığı ile olan ilişkisi, yapılan araştırmalar sonucu kanıtlandı. İnternete kablosuz erişimin (Wi-Fi) yaydığı elektromanyetik dalgalar ve kucakta dizüstü bilgisayar kullanımından dolayı testislerde oluşan yüksek ısı, üreme fonksiyonlarını etkileyerek sperm hareketliliğini azaltıyor ve spermin genetik yapısına zarar veriyor.

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi dizüstü bilgisayarlar(laptop) ve bu cihazlarda kullanılan Wi-Fi adı verilen kablosuz internet, uzun süreli kullanımlarda erkeklerde kısırlığa dek varan olumsuz etkilere yol açıyor. Yıllardır bilinen bu gerçek kısa bir süre önce yapılan bazı klinik deneylerle de kanıtlandı.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Laboratuar Direktörü Dr. Elif Ergin, dizüstü bilgisayar kullanımı ve kablosuz internetin erkek kısırlığı ile ilişkisinin yıllardır hep konuşulduğunu, ancak bu konudaki klinik deneylerin sonucunun geçtiğimiz günlerde alındığını söyledi.

Üreme tıbbı konusunda önde gelen dergilerden “Fertility and Sterility” dergisinde yayınlanan bir deneysel çalışmanın sonucuna göre, dizüstü bilgisayar kullanımının sperm hareketliliğine ve genetik yapısına zarar verdiğinin gösterildiğini belirten Dr. Elif Ergin, şöyle konuştu:

“Genellikle kucak üzerinde kullanılan dizüstü bilgisayarlar erkeklerin genital bölgelerinde ısı artışına ve elektromanyetik(RF-EMW) dalgalarına maruz kalmalarına yol açıyor. Zira, çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 50’sinde erkek faktörü bulunuyor. Dolayısıyla özellikle çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin dizüstü bilgisayar kullanımına dikkat etmeleri gerekiyor”

Bu alandaki ilk deneysel çalışma

Daha önce yapılan çalışmalarda dizüstü bilgisayar kullanımının testislerde ısı artışına neden olduğunu  ortaya koyduğunu, yapılan son çalışmada ise kablosuz internetin spermler üzerinde olan etkileri araştırıldığını kaydeden Dr. Ergin araştırmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

Bu çalışma dizüstü bilgisayar kullanımı esnasındaki elektromanyetik dalgaların insan spermi üzerine olan etkisinin incelendiği ilk çalışmadır. Sağlıklı 29 erkek hastadan alınan sperm örnekleri üzerinde yapılan çalışmada, her bir sperm örneği iki gruba ayrılarak farklı ortamlarda bekletilmiş. Örneklerin biri, oda ısısındaki kablosuz internete bağlı ve aktif olarak çalışan bir dizüstü bilgisayarın altına (3 cm uzağına) yerleştirilerek 4 saat bekletilirken, diğer örnek ise oda ısısında dizüstü bilgisayardan uzakta 4 saat bekletilmiş. 4 saatin sonunda bütün sperm örnekleri tekrar incelendiğinde; laptop altında bekletilen örneklerde ileri hareketli sperm oranının anlamlı olarak azaldığı ve DNA hasarının arttığı görülmüş. Elde edilen veriler, erkek üreme organlarının yakınında kullanılan bir dizüstü bilgisayar varlığının, erkek sperm kalitesini azaltabileceğini ortaya koyuyor."

Dr. Elif Ergin, yapılan deneysel araştırmadan kablosuz internet kullanılan dizüstü bilgisayarların erkekler açısından ne denli zararlı olabileceğinin anlaşıldığını ifade ederek, “Çocuk sahibi olmak isteyen erkekler dizüstü bilgisayar kullanımını mutlaka sınırlandırmalıdırlar. Ayrıca kablosuz internetin yaydığı elektromanyetik dalgalar kadar kucakta kullanılan dizüstü bilgisayarların alt kısımlarında oluşan aşırı sıcaklık da testislere ve dolayısıyla sperm kalitesine zarar verebilir” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim