• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Kadınlar daha çok risk altında!

Kadınlar daha çok risk altında!
Sık sık idrara mı çıkıyorsunuz? İdrar yaparken yanma yaşıyor musunuz? İdrarınızda süt bulaşmış gibi bulanıklık, kötü koku ve kan geliyor mu? Eğer cevabınız evet ise, idrar yolu enfeksiyonu taşıyor olabilirsiniz.

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen idrar yolu  enfeksiyonunun, üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra vücutta en sık görülen hastalık olduğunu belirtiyor.

 

Op. Dr. Serhat Partalcı; idrar yolu enfeksiyonunun, mikropların (genellikle bakterilerin E.coli) dış idrar yolundan (üretra) girerek çoğalması nedeniyle ortaya çıktığını belirtiyor. İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü, bunun kesin nedenlerinin bilinmediğini söylüyor. Kadınlarda dış idrar yolunun kısa oluşunun riski arttırdığını sözlerine ekliyor. Gebeliğin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığını arttığını vurguluyor. Gebe kadınların yüzde 2-4’ünde idrar yolu enfeksiyonunun ortaya çıktığını, gebelik sırasında hormonların ve idrar yollarının konumunda ve akımında ortaya çıkan değişikliklerin enfeksiyona yakalanma olasılığını artırdığını belirtiyor.

Belirtileri Nelerdir?

Avrupa Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi doktorlarından Op. Dr. Serhat Partalcı; en sık görülen belirtilerin acil idrar yapma, idrar yaparken ağrı ve yanma olduğunu söylüyor. İdrarın bulanık, süt bulaşmış gibi görünebileceğini, bulantı, kasık ağrısı ve ateş, idrarda kan varsa, rengin kırmızımsı olabileceğini söylüyor. İdrar yolu enfeksiyonu mesanede oluşuyorsa ‘sistit’, üretrada ise ‘üretrir’  olarak adlandırıldığını, idrar tahlili, idrar kültürü ve idrar yollarını ve varsa taşı görüntülemek için endoskopi yöntemiyle, röntgen filmi ile teşhis koyulduğunu belirtiyor.

Tedavi yöntemi

İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavide genellikle antibiyotikler kullanılır. Belirtiler genellikle antibiyotik tedavisine başladıktan birkaç gün sonra kaybolsa da antibiyotik tedavisine bir süre daha devam edilir. Ağrıyı gidermek amaçlı spazm çözücüler ve ağrı kesiciler kullanılabilir.  Op. Dr. Serhat Partalcı kasık bölgesine sıcak uygulanmasının, bol bol su içilmesinin de etkili olacağını söylüyor. Kişinin son 60 gün içersinde vücudunuzda oluşan enfeksiyonu varsa mutlaka cinsel ilişkiye girmiş olduğu kişiye haber vermesi gerektiğini belirtiyor. Tedavi olarak antibiyotiği tamamını bitirmeden her tür cinsel temastan kaçınmanın önemine değiniyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3005 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim