• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kalp sağlığı hakkında 10 hurafe

Kalp sağlığı hakkında 10 hurafe
Toplumda kalp sağlığı hakkında ‘doğru’ bilinen ‘yanlışlar’, halkın kalp sağlıklarını riske atmasına yol açabiliyor.

Tansiyon yükselince limon suyu içmeli... Kalp hastaları egzersiz yapamaz... Çikolata ve kahve kalp damar hastalıklarından koruyor... Toplumda kalp sağlığı hakkında ‘doğru’ bilinen ‘yanlışlar’, kişilerin gereksiz yere endişeye kapılmalarına veya tam aksine kalp sağlıklarını riske atmalarına yol açabiliyor. Sahi nedir bu hurafelerin doğruları? Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen kalp sağlığı hakkında toplumda yerleşmiş olan ‘yanlış’ bilgilerin ‘doğru’larını anlattı!

YANLIŞ: TANSİYON YÜKSELİNCE LİMON SUYU İÇMELİ

DOĞRUSU:
Yapılan birçok büyük ve detaylı çalışmada, bu meyve sularının direkt olarak tansiyon düşürücü etkileri gösterilmemiş. Sadece limon veya greyfurt suyunun tansiyon düşüren bazı ilaçların etkinliğini artırdığı ortaya konmuş.

YANLIŞ: KALP HASTALARI EGZERSİZ YAPMAMALI

DOĞRUSU:
Sanılanın aksine kalp hastaları egzersiz yapabilirler. En yararlı kardiyovasküler egzersiz şekli hızlı yürüyüş veya yavaş koşudur. Egzersize başlamadan mutlaka efor veya egzersiz testi yaptırmak gerekir.

YANLIŞ:
SARIMSAK VE SOĞAN KALP DAMAR DOSTU

DOĞRUSU: Sarımsak, soğan, nar, brokoli gibi birçok meyve ile sebzede bulunan flavonoidlerin
sağlıklı bir kişiyi kalp damar hastalıklarından koruduğuna inanılıyor. Oysa bu bitkisel maddelerin koruyucu etkileri konusunda yeterli veri mevcut değil. Bu nedenle ilaç gibi görülüp damar hastalıklarını, kalp krizini veya kalp yetersizliğini azaltmak gibi amaçlarla kullanılmaları henüz tavsiye edilmiyor.

YANLIŞ: TEREYAĞI ZARARSIZDIR

DOĞRUSU: Yemekte veya kahvaltıda tereyağı ile katı yağlar kullanılmamalı. Çok yoğun ağır zincirli ve doğmuş yağlar içermeleri damar sertliğini artırıyor ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

YANLIŞ: ÇİKOLATA VE KAHVE KALBİ VE DAMARLARI KORUYOR

DOĞRUSU: Bitter çikolata ve kahvenin kalp damar hastalıkları açısından birmiktar yararı olabileceğine ilişkin çalışmalar var. Ancak bunların kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkileri olduğuna yönelik bilimsel olarak yeterli ve güvenilir veriler henüz mevcut değil.

YANLIŞ: KALP HASTALARI YUMURTA YEMEMELİ

DOĞRUSU: Toplumdaki yaygın inanışın aksine bu grup hastaların haftada 2-3 yumurta yemelerinde bir sakınca yok. Aşırıya kaçtıkları takdirde kolesterol değerleri yükselir.

YANLIŞ: CİNSEL İLİŞKİ KALP KRİZİNE NEDEN OLUR

DOĞRUSU: Halk arasında kalp hastalarının cinsel ilişki sırasında kalp krizi geçireceklerine dair yaygın bir inanış daha var. Oysa bu grup hastaların cinsel ilişkiden kaçınmaları gereksiz.

YANLIŞ: ANTİOKSİDAN TAKVİYELER KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUYOR

DOĞRUSU:
Doğal antioksidan tüketimi fazla olan toplumlarda kalp damar hastalıklarının görülme oranı azalıyor. Bilimsel çalışmaları ışığında kabul edilen bulgulara göre; kardiyovasküler hastalıklardan korunmada, erken menapozda hormon destek tedavisi, C vitamin desteği, E vitamin desteği, KoenzimQ tedavilerinin anlamlı bir yararı olmadığı gösterildi.

YANLIŞ: B12 VİTAMİNİ VE FOLİK ASİT KALP DAMAR SERTLİĞİNİ HAFİFLETİYOR

DOĞRUSU: Yeni yapılan çalışmalarda da gerek folat, gerekse B6 ile B12 kullanımının ve dışarıdan ek olarak bu vitaminleri almanın kardiyovasküler olayları ve ölümleri azaltmadığı ortaya kondu.

YANLIŞ: BALIK YAĞI TAKVİYESİ KALP DAMAR HASTALIK LARINDAN KORUYOR

DOĞRUSU: Tedavi kılavuzlarına göre de haftada 2 kez balık tüketmek gerekiyor. Ancak bazı araştırmalarda her gün balık yağı takviyesi almanın kalp damar hastalıklarını önlemede belirgin bir yararı olmadığı ortaya kondu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2588 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim