• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Kanseri tetikleyen en önemli faktör

Kanseri tetikleyen en önemli faktör
Uzmanlar, kanseri tetikleyen en önemli faktörün modern yaşam tarzı olduğunu söylüyor...

Dünyada kadınların ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan meme kanserini tetikleyen en önemli faktörün modern yaşam tarzı olduğu belirtildi. Uzmanlar bunları, çocuk doğurmama, emzirmeme, hormon alımı, aşırı kilo, fiziksel aktivitelerin azalması, stres ve alkol gibi etkenler olarak sıraladı.


Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul Gazioğlu, Sağlık Bakanlığı`nın ve üniversitelerin bilgileri birlikte değerlendirildiğinde en iyimser ihtimalle Türkiye`de her 11-12 kadından birinde meme kanseri görüldüğünü söyledi.


Gelişmiş ve modern yaşama geçmiş ülkelerde meme kanserine rastlanma sıklığının çok daha fazla olduğunu belirten Prof. Dr. Gazioğlu, bir ülkede ne kadar modern bir hayat yaşanıyorsa, bu ülkenin kadınlarında meme kanserinin daha çok görüldüğünü vurguladı. Modern yaşamın en önemli etkilerinden biri olarak kadınların daha az çocuk doğurduğunu veya kariyer kaygısıyla çocuk konusunu erteleyerek ilerleyen yaşlarda da hiç çocuk sahibi olamadıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Gazioğlu, `Çocuk sahibi olan kadınlar yoğun iş temposu veya estetik kaygılarla bebeklerini emzirmiyor veya emzirme dönemlerini kısa tutuyor. Bununla birlikte menopoz belirtileri başladığında önceki yıllarda bunlar çok doğal kabul edilip hiç ilaç alınmadan bu dönem geçiriliyordu. Günümüzde, çok sayıda kadın menopoz şikayetlerini yaşamamak veya menopozu ertelemek için östrojen, progesteron gibi hormonlar kullanıyor. Modern çağda, hormon içeren doğum kontrol haplarının yaygın ve çok uzun yıllarca kullanılması da benzer etkiye sahip.` diye konuştu.


Aşırı kilonun da meme kanserini tetikleyen faktörler arasında yer aldığının altını çizen Prof. Dr. Gazioğlu, fast-food ve benzeri aşırı kalorili besinlerle sağlıksız ve düzensiz beslenmenin doğal sonucunun şişmanlık olduğunu dile getirdi. Özellikle menopozdan sonra hızla kilo alan kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin arttığını kaydeden Prof. Dr. Gazioğlu, menopoz sonrası dönemde kadınlarda östrojen hormonunun ana kaynağının yağ dokuları olduğunu vurguladı.


Modern hayatın beraberinde getirdiği olumsuzluklardan birisinin de fiziksel aktivitelerin azalması olduğuna değinen Prof. Dr. Gazioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:


`Masa başı çalışma, fazla otomobil kullanımı ve birçok işin internet yoluyla evden çıkmadan halledilmesi gibi modern yaşamın getirileri fiziksel hareketliliği kısıtlıyor. Araştırmalar fiziksel aktivitesi fazla olan insanlarda meme kanserine daha az rastlandığını gösteriyor. Meme kanserine yakalanıp tedavisini tamamlamış kadınlarda fiziksel aktivitelerin artırılması bile sağ kalım oranlarını yükseltiyor. Tüm bunlarla birlikte stres ve alkol kullanımı da meme kanserine neden olan önemli faktörler arasında yer alıyor. stres, bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileri nedeniyle diğer birçok hastalıkta olduğu gibi meme kanseri için de önemli bir risk etkeni. Sosyo-ekonomik yönden gelişmiş ülkelerde daha yaygın kullanılan alkollü içeceklerin fazla miktarda tüketilmesi ile meme kanseri görülme sıklığı arasında ilişki belirlendi.`

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2937 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim