• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 14 °C

Kanserle yaşamak

Kanserle yaşamak
‘İyileşme’ kelimesi kullanılsa da garantisi yoktur. Tekrarlama kaçınılmaz olmasa bile, kolorektal kanser yıllar sonra yeniden görülebilir.

Doktorlar belirtilerin hissedilmediği sürece ‘remisyon dönemi’ adını veriyor

Kolorektal kanser tedavisinin ardından hasta uzun yıllar özenle izlenmelidir. Tekrarlama ya da metastazın erken tanılanması kanserin tedavi edilmesi ya da kontrol altına alınması için en uygun koşulları sağlar. Doktorlarınız size özel bir kontrol ve izleme programı hazırlayabilir. Bu randevulara gitmek, kontrol ve hasta izleme programına bağlı kalmak çok önemlidir. Doktorlarınız iyileşme sürecinizi izleyecek, kanserin tekrarladığına ya da metastaz yaptığına ilişkin belirtiler olup olmadığına bakacak ve tedavinin sonradan ortaya çıkan etkilerini kontrol altına alacak.

Kontrol programı - İlk iki yıl üç ayda bir, sonra üç yıl boyunca altı ayda bir olmak üzere çeşitli kan testleri
- Üç yıl boyunca altı ayda bir, sonra iki yıl boyunca yılda bir kanserin yayılıp yayılmadığını izlemek için röntgen ya da BT ile karaciğer ve akciğer görüntüleme testleri
-Bir yıl sonra kolonoskopi, sonra bulgulara bağlı olarak her yıl ya da üç yılda bir tekrarı


Tedavilerin yan etkileri

Kanser tedavisinden kaynaklanan sonradan ortaya çıkan kalıcı ve geçici etkiler farklıdır. Kısa dönemli sorunlar arasında ameliyatın ardından yaranın geç iyileşmesi, ağızda ve ciltte yaralar, sindirim sorunları görülebilir. Ameliyat sonucu bağırsak yolunu tıkayan yapışma ortaya çıkabilir. Kemoterapi ve radyasyon sinirlere, mesaneye ya da vajinaya zarar verebilir veya bellek yitimi gibi başka sorunlara neden olabilir. Başka bir olası yan etki de kollarda ya da bacaklarda ‘periferal nöropati’ olarak bilinen uyuşukluk ve duyu kaybıdır.

Tekrarlama semptomları
-Yorgunluk, kilo kaybı, iştahsızlık ve anoreksi.
-Karında ağrı ya da bağırsak tıkanıklığı. Ağrı ve kabızlık varsa doktorunuza bildirin.
- Mide bulantısı, kusma ya da gözlerde ve ciltte sararma. Bunlar karaciğerde metastaz olduğuna dair belirtiler olabilir.
- Nefes darlığı, akciğer tümörüne işaret eder.
-Kalçada veya sırtta ağrıyla birlikte idrara az çıkma. Kanserin idrar yollarına ya da iskelete sıçradığını gösteriyor olabilir.

Yaşam biçiminizi değiştirin

-Sigarayı bırakın ve alkol alımını sınırlandırın
- Kırmızı et ve doymuş yağ açısından yoksul ama sebze, meyve ve lif açısından zengin beslenin
-Yaşınıza ve beden tipinize uygun bir kiloda kalın
-Düzenli egzersiz yapın

Klİnİk deneylere katılmak
Klinik deneyler tedavilerin yararını bilimsel açıdan değerlendirmek için bir programa bağlı olarak yapılan tıbbi araştırmalardır. Kolorektal kanserin her aşamasında klinik deneylerin önemi vardır.

Yenilikleri takip edin

Bazı durumlarda klinik deney, etkili olduğu bilinen tüm standart ilaçlarla tedavi görmüş kişiler üzerinde onaylanmamış yeni bir tedavinin denenmesi şeklinde olabilir. Klinik deneyler yeni bir tedaviyi değerlendirmedeki ilk adım ya da kolorektal kanser için yeni standart bir tedavi ortaya konulmasına yönelik son adım olabilir. Klinik bir deneye katılmanız başka türlü ulaşamayacağınız deney aşamasındaki tedavilere ulaşmanızı sağlayabilir.

Her zaman değilse bile çoğu durumda bu tedavilerin sizin için bir masrafı olmaz ve katıldığınız deneyle bağlantılı muayene ve check-uplardan geçebilirsiniz. Klinik bir deneye katılmanızın bireysel olarak size bir yararı olmasa bile, sizin katkınızla elde edilen bilgi başkaları için yararlı olabilir. Klinik deneye katılmak, bilime ve gelecekteki kanser hastalarına gerçek anlamda bir armağandır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2776 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim