• BIST 9673.9
  • Altın 2495.261
  • Dolar 32.5846
  • Euro 34.8318
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Katkı Payı Mahkemelik Oldu

Katkı Payı Mahkemelik Oldu
Türkiye Kamu-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, "Sağlıktaki katkı payı soygununu mahkemeye verdik" dedi.

Bostan yaptığı yazılı açıklamada, "Anayasamızın 56. ve 60. maddelerine göre sağlık ve sosyal güvenlik hizmeti her Türk vatandaşının Anayasal hakkı, devletin ise ödevidir. Son yıllarda siyasal iktidarlar, Anayasal sorumluluklarından kaçmakta, kamu hizmetlerinin mali külfetini vatandaşın sırtına yüklemekte, sağlık ve sosyal güvenlik sistemini özelleştirmekte, kamu görevlilerinden aldığı katkı payını artırmaktadır" dedi.

Yapılan zam oranlarına dikkat çeken Bostan, "Memurlara 2010 yılı için yüzde 2,5 + yüzde 2,5 gibi düşük bir oranda maaş zammı verilirken; yalnızca son bir yıl içinde yapılan değişikliklerle;

· 25 yıl çalışan memur, maaşının yüzde 75'i kadar emekli aylığına hak kazanırken, bu oran göreve yeni başlayan memurlar için brüt maaşın yüzde 50'sine indirildi.

· 25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan işçiler, çalışırken aldığı brüt maaşının yüzde 65'i kadar emekli aylığı alırken; bu oran yüzde 50'ye çekildi.

· Dul kalan eşe bağlanan ölüm aylığı oranı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşürüldü. Emeklilik yaşı 60'tan 65'e çıktı.

· Hastanelere, tatil köyleri, oteller gibi yıldız verilerek, herkesin parasına göre sağlık hizmeti alacağı bir sistem oluşturuldu; parası olanla olmayana farklı sağlık hizmeti verileceği resmen ilan edilmiş oldu.

· 18 yaşın üstünde olup, öğrenim görmeyen herkesten aylık en az 30 TL Genel Sağlık Sigortası primi kesilmesi zorunluluğu getirildi. İşi olup olmadığına bakılmaksızın, eline aylık 243 TL'den fazla para geçen, 18 yaşından büyük herkesin, her ay sağlık sigortası primi ödemesi zorunlu oldu. Böylece aylık geliri net 973 TL'nin üzerinde olan, okula gitmeyen ve 18 yaşını doldurmuş iki çocuğu bulunan bir aileye, yıllık en az 720 TL sağlık sigortası primi yüklendi.

· Yaş sınırı olmadan, evlenmediği sürece ana-babalarından sağlık yardımı alan kız çocuklarına, eğitim durumuna göre 18-25 yaş sınırı getirildi.

· İşsiz kalanların sağlık sigortası hakkı 6 aydan 3 aya indirildi.

· Her muayene için ayrı ayrı olmak üzere, Devlet ve üniversite hastanelerinde 5 TL, özel hastanelerde 12 TL katılım payı alınmaya başlandı. Ayrıca; reçete başına 3 TL alınması kararlaştırıldı.

· Tedavi için hastanelere yatan hastalardan katılım payı alınmıyordu; alınmaya başlandı.

· Prim borcu olan Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkârın kendisi ve ailesi, sağlık yardımı kapsamı dışına çıkarıldı.

· Özel hastanelerin aldığı katkı payına yüzde133'e kadar zam yapıldı.

· Tıbbi malzemelerde vatandaşlarımızdan her bir malzeme için 450 TL'ye kadar para alınabilmesinin önü açıldı.

· Gözlük camı ve çerçevesi yenileme süresi 2 yıldan 3 yıla çıkarıldı.

· İşitme cihazları için devletin ödediği para 800 TL'den 175 TL'ye indirildi.

· Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edeceklerin emekli maaşlarının kesilmesi kararlaştırıldı.

· Askerlik borçlanması için tahsil edilen para iki katına yükseltildi.

· Cenaze yardımı miktarı 2 bin 79 TL'den 280 TL'ye düşürüldü.

· Maaş zamları kaşıkla verilirken, haklarımız kepçeyle elimizden alındı" ifadelerini kullandı.

Türkiye Kamu-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, kamu çalışanlarına işkence çektirildiğini öne sürerek, "Türkiye Kamu Sen olarak basın açıklamaları ve kitlesel eylem, yürüyüş ve mitinglerle hükümeti uyarmamıza rağmen, hükümet kamu çalışanlarına reva gördüğü bu haksızlığı giderme hususunda bir adım bile atmamıştır. Kamu çalışanlarının bütün kazanımlarını elinden almak için yoğun bir gayret sarf etmekte, her türlü haksızlığı ve ayrımcılığı yapmaktadır. Resmen kamu çalışanlarına işkence

çektirmektedir. Hatta kamu çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldırmak için, bütün memurları sözleşmeli statüye geçirmek için çalışmalar yapmaktadır" dedi.

Bostan sözlerini şöyle sürdürdü:

"31 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Personelinin Sağlık Hizmetlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna Devrine İlişkin Tebliğin 4 Harcırah İşlemleri Başlık kısmının birinci ve ikinci bentlerinin katılım payı uygulaması başlıklı 5. maddesinin öncelikli olarak yürütmesinin durdurulması ve bilahare iptali için Danıştay'a dava açtık. Üyelerimize ve bütün kamu çalışanlarına saygı ile duyurulur."

Haber Fx

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim