• BIST 9454.03
  • Altın 2503.803
  • Dolar 32.5978
  • Euro 34.823
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Kırmızı plaka Tam Gün'ü 2 kez deldi

Kırmızı plaka Tam Gün'ü 2 kez deldi
Erdoğan'ı 'Tam Gün' nedeniyle özele geçen profesör ameliyat ederken Ankara'da yine 'kırmızı plakalı' bir yargı başkanı için de yasa delindi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ameliyatını Tam Gün Yasası çıktıktan sonra İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki görevinden ayrılan Prof. Dr. Dursun Buğra’nın yapması, “Tam Gün” tartışmasını yeniden gündeme getirdi. Ankara’da ‘kırmızı plakanın Tam Gün Yasası’nı deldiği’ konuşuluyor. Bunun nedeni ise Başbakan’ın yanı sıra üst düzey bir yargı mensubunun da Tam Gün Yasası’na takılması. İddiaya göre kırmızı plakalı yargı mensubunun tedavisi, doktoru “özel”i tercih edince yasaya takıldı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyat olabilmesi için başka kırmızı plakalı yetkililer devreye girdi.

TTB: İlginç bir örnek oldu
Başbakan Erdoğan’ın geçen hafta Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yapılan sindirim sistemi operasyonunu, Özel Amerikan Hastanesi’nde görevli Prof. Dr. Dursun Buğra gerçekleştirmişti. Buğra’nın operasyonu gerçekleştirmesiyle, “Tam Gün Yasası Başbakan için de delinmiş oldu” yorumu geldi. Türk Tabipleri Birliği de dün bir açıklamayla bu duruma dikkat çekti:
“Söz konusu cerrahi işlemi gerçekleştiren meslektaşımızın bu girişimde son derecede yetkin olduğu, ancak 26 Ağustos tarihindeki KHK çerçevesinde yapılan kısıtlayıcı işlemler nedeni ile uzun yıllar çalıştığı üniversiteden ayrılmak durumunda kalan bir meslektaşımız olması, sağlık ortamının içine kasıtlı olarak sokulduğu karmaşık durumun ilginç bir örneği olmuştur. Sayın Sağlık Bakanı’nın sağlık hakkı çerçevesinde bu durumu ve uyguladığı politikaların yarattığı sayısız eşitsizliği ‘milli irade adına’ değerlendirmesi beklentimizdir.”
650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 38. maddesi, doktorların Tam Gün çalışmasıyla ilgili düzenlemeyi de içeriyor. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesinin 1. ve 2. fıkrasında değişiklik içeren düzenlemede, “Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzelkişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışamaz” deniliyor.

Bir istisna daha
Erdoğan’ın operasyonuyla birlikte, Tam Gün uygulamasında bazı istisnalar yapıldığı iddiaları da gündeme geldi. Buna göre, üst düzey bir yargı bürokratı da sağlık sorununu, Tam Gün Yasası’nın ardından ‘özel’de çalışmayı seçen eski doktoruna tedavi ettirmek istedi. Ancak doktoru, yasa yüzünden, ameliyatı eskiden çalıştığı Hacettepe Üniversitesi’nde yapamayacağını bildirdi. Bunun üzerine yine kırmızı plakalı yetkililer devreye girdi.

Kanıt bırakılmıyor
Ne yazık ki Radikal’in değişik kaynaklardan öğrendiği ve ‘hasta hakları’ çerçevesinde kimlikleri sakladığı bu konuyu resmi kayıtlarla kanıtlamak mümkün değil. Çünkü yasa ihlali sayılacağından ve söz konusu yetkili üst düzey olduğundan yapılan işlemler hakkında kayıt tutulmadı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, doktorları ‘özel’e geçince tedavileri yarım kalan hastaların araya ‘hatırlı’ kişileri sokarak sorunlarını çözmeye çalıştıklarını doğruladı. Son olarak bir bakanın da bir hastanın benzer sorunu için devreye girdiği öğrenildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim