• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

"Kış öksürüğü" deyip geçmeyin!

"Kış öksürüğü" deyip geçmeyin!
Hastalıklara yakalanmamak için sıkı giyiniyor ve iyi besleniyorsunuz; ama yine de kuru öksürükler sizi gece uykunuzdan uyandırmaya yetiyor değil mi?

Bu öksürüklerin soğuk havalardan kaynaklandığını ve geçici olduğunu düşünerek hata yapmayın. Kış mevsiminde ortaya çıkan öksürükler belki de başka hastalıkların belirtisi olabilir. Uz. Dr. İlkay Keskinel, kronikleşen öksürükler hakkında bilgi verdi.

Normal öksürük yoktur
Kronik öksürüğün oluşmasında en önemli sebep sigaradır. Ne yazık ki; sigara içenler, öksürüğü belirli bir süre sonra kanıksamakta ve bunu bir hastalık belirtisi olarak kabul etmemektedir. Bu da, kronik bronşit gibi pek çok hastalığın tanısında gecikmeye neden olmaktadır. Oysa “normal” öksürük yoktur. Özellikle 3 haftayı geçen her öksürük, mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Öksürüğünüz ciddi hastalıların belirtisi olabilir
Çoğunlukla sigara içenler tarafından sıradan ve normal olarak kabul edilen öksürük, aslında pek çok farklı hastalığın habercisi olabilir. Havayolları, akciğer zarı, yutak, gırtlak, burun, sinüsler, dış kulak kanalları, kalp zarı, yemek borusu, mide ve diyafram adlı solunum kasında, öksürük refleksini başlatan alıcılar (reseptörler) bulunmaktadır. Dolayısıyla, bu organların hastalıkları, öksürüğe sebep olabilir. Öksürük, havayollarında bulunan yabancı maddeleri dışarı atmaya yönelik bir reflekstir.

Öksürüğün süresi çok önemli
Öksürükler; 3 haftadan kısa süreli (akut) ve 3 haftadan daha uzun süreli olabilmektedir. Akut öksürüğün en sık nedeni, özellikle virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bundan başka farenjit, sinüzit, bronşit, zatürre ve saman nezlesi gibi hastalıklar da öksürüğe neden olur. 3 haftayı geçen öksürüklere “kronik (süregen) öksürük” adı verilmektedir. Bu tür öksürükler, akciğer grafisi çekilerek değerlendirmeyi hak eder. Akciğer filmi, öksürüğe neden olabilecek zatürre, tüberküloz (verem), akciğer kanseri gibi hastalıkların saptanmasında yardımcıdır.

İlaçlar sizi öksürtebilir
Kronik öksürüğün diğer sebepleri arasında, astım, bazı tipik olmayan enfeksiyonlar, tüberküloz (verem), reflü (mideden yemek borusuna asit kaçması), tümörler, akciğerlere yabancı cisim kaçması, tiroid bezinin büyümesi, akciğer/kalp zarı/diyafram hastalıkları, hatta kalp yetmezliği bulunabilir. Kimi tansiyon ilaçları, öksürüğü tetikleyebilir. Bu ilaçları kullanan hastaların yaklaşık %10 ile 20’sinde inatçı öksürük görülmektedir. Öksürük, ilaca başladıktan sonra haftalar içinde olabileceği gibi, 1 yıl sonra bile öksürük başlayabilir.

3 haftadan fazla süren öksürük için mutlaka doktora gidilmeli
Öksürük krizlerinin altında mikrobik bir hastalık yatıyorsa, enfeksiyon tedavisi, reflü için asit giderici tedavi, astımda nefes açıcı tedavi gibi nedene yönelik tedaviler uygulanır. Sonuç olarak, 3 haftayı geçen her öksürüğün mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerektiği akılda tutulmalıdır. Bunların dışında, özellikle bazı solunum yolu mikrobik hastalıkları sonrasında, bazen haftalarca (7-8 haftaya dek) uzayan kuru öksürük görülebilir. Bu tür bir öksürükte, Göğüs Hastalıkları Uzmanı hekiminiz tarafından bronş genişletici tedavi önerilebilir. Öksürüğe neden olan hastalığın tanısında akciğer filminden başka, eğer hekim gerekli görüyorsa, solunum fonksiyon testi, sinüs filmi, reflü düşünülüyorsa endoskopi gibi tetkiklerden yararlanılabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3018 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim