• BIST 9794.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Kişi Başına Düşen Sağlık Harcamalarındaki Artış Vatandaş Memnuniyeti Olarak Karşımıza Çıkıyor

Kişi Başına Düşen Sağlık Harcamalarındaki Artış Vatandaş Memnuniyeti Olarak Karşımıza Çıkıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu, Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Sağlık Ekonomisi ve Uygulamaları Toplantısı’ yerli ve yabancı birçok akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu, Hacettepe Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Sağlık Ekonomisi ve Uygulamaları Toplantısı’ yerli ve yabancı birçok akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Türkiye’de sağlık ekonomisinde görülen artışın son 10 yılda GSMH’daki artıştan daha fazla gerçekleştiğini belirterek, bugün yüzde 10 olan bu artışın önümüzdeki süreçte daha da yükseleceğini kaydetti.

Kuruca: Türkiye’de Kişi Başına Düşen Sağlık Harcamalarındaki Artış Vatandaş Memnuniyeti Olarak Karşımıza Çıkıyor

Kuruca, OECD ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye’deki kişi başına düşen sağlık harcamaları ortalamasının daha geride olduğunu ancak son 10 yılda yapılan çalışmaların kişi başına düşen sağlık harcamasında yüzde 100’ün üzerinde artış getirdiğini söyleyerek, “Bu bir iyileşmedir. Bu iyileşmenin ölçümleri vatandaş memnuniyeti olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

SGK’nın Türkiye’de sağlıkta geri ödeme yapan tek kuruluş olduğunu hatırlatan Kuruca, SGK tarafından toplanılan primler ile yapılan ödemelerin, harcamaları karşılayacak düzeyde olduğunu bildirdi. Bu tablonun bugün için iyimser bir tablo olduğunu söyleyen Kuruca, “Geleceğe yönelik olarak yapacağımız projeksiyonlarda özellikle demografik değişimlerde ve nüfusun yaşlanmasını göz önüne alarak doğru adımlar atılması gerekiyor. Bu noktada SGK için sağlık ekonomisinin önemi açığa çıkıyor" dedi.

Kuruca, Türkiye’de önümüzdeki 25-30 yıllık zaman diliminde ortalama yaşam süresinin 75-80’lere yükselmesinin beklendiğini ve bu durumun sağlık harcamalarında artış anlamına geldiğine işaret ederek, “Bugün doğru adımlar atılmazsa sağlıkta geri ödeme hususunda gelecek süreçte finansman sorunuyla karşılaşmamız aşikardır” diye konuştu.

Sağlık alanındaki her yeni araştırma ve yenilemenin sisteme yük getirdiğini kaydeden Kuruca, bu nedenle kaynakların doğru kullanılarak vatandaşlara en üst kalitede hizmet vermenin önemli olduğunu dile getirdi.

Sağlık Ekonomisi ve Uygulamaları Toplantısı’nın önemli olduğuna vurgu yapan Mustafa Kuruca, “SGK olarak bu tür çalışmaları yakından takip ediyoruz. Bugün bize vereceğiniz katkılardan ilerleyen günlerde Kurumumuz maksimum düzeyde ifade edecektir. Şimdiden katkısı olan hocalarımıza, bu toplantıyı tertip eden Hacettepe Üniversitesine ve ilgili Kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından akademisyenler sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından da Hacettepe Üniversitesi Farmakognozi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran moderatörlüğünde panele geçildi.

SGK Erdoğan Özen Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Hakkı Gürsöz, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Politikası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Şahin, TUNİVA Medikal Yönetim ve Ruhsatlandırma Hizmetleri Direktörü Dr. Uğur Tepe, Jiao Tong Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hong Li, Claude Bernard Lyon Üniversitesi’nden Prof. Mondher Toumi, Research University of Exeter Medical School’dan Rod Taylor, Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Hacer Özgen Narcı, Michigan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Onur Başer, Ankara Üniversitesi Sağlık Kurumları Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Afsun Ezel Esatoğlu ile yerli ve yabancı birçok akademisyen katıldı.


 

Bu haber toplam 4139 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim