• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 15 °C

Kışın doğanlar daha çabuk emeklemeye başlıyor

Kışın doğanlar daha çabuk emeklemeye başlıyor
Kışın doğan bebeklerin daha çabuk emeklemeye başladığı belirlendi.

İsrailli bilim adamlarının araştırması, kışın doğan bebeklerin yazın ya da sonbaharda doğanlardan ortalama 5 hafta önce emeklemeye başladığını ortaya koydu.

Bilim adamları 47 sağlıklı bebeği iki gruba ayırdı. İlk gruptaki 16 bebek haziran-kasım, ikinci gruptakiler aralık-mayıs doğumluydu. Bebekler evde gözlemlenirken, ebeveynlerden de bebeklerinin gelişimiyle ilgili sorulara yanıt vermeleri istendi.

Kışın doğan bebeklerin 30., yazın doğanların ise 35. haftadan itibaren emeklemeye başladığı görüldü.

Bilim adamları, kış aylarında doğanların emekleme döneminin yaza rastladığını, günlerin uzun olduğu yaz aylarında bebeklerin daha hareketli olduğunu, daha hafif giysiler giydiğini ve karınları üzerinde daha fazla zaman geçirdiğini, bunun da emeklemeyi kolaylaştırdığını vurguladı.

Ancak bilim adamları, araştırmanın İsrail'de yapıldığına dikkati çekerek sonuçların ülkenin bulunduğu coğrafi konuma ve iklimine göre değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

- Kışın doğan erkeklerin solak olma ihtimali daha yüksek -

Öte yandan Viyana Üniversitesi'nden psikologların bir araştırması, kışın doğan erkeklerin solak olma ihtimalinin daha fazla olduğunu gösterdi.

13 bin yetişkinin katıldığı araştırma, genel olarak kadınların yüzde 7,5'inin ve erkeklerin yüzde 8,8'inin solak olduğunu, ekim-şubat döneminde doğan erkeklerin yüzde 8,2, kasım-ocak döneminde doğanların ise yüzde 10,5'inin sol elini kullandığını ortaya koydu.

Solaklığın anne karnında testosteron hormonuna daha fazla maruz kalmakla bağlantılı olduğunu belirten uzmanlar, yaz gebeliklerinde kadınların gün ışığından daha fazla yararlanmasının bu hormonun seviyesini yükseltebildiğini vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3771 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim