• BIST 9698.39
  • Altın 2502.664
  • Dolar 32.5854
  • Euro 34.8559
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kısırlıkta doğru bilinen yanlışlar

Kısırlıkta doğru bilinen yanlışlar
Dr. Aydın Arıcı, kısırlığa yol açan nedenleri ve konuyla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Erkeklerde doğurganlığı olumsuz etkileyen en önemli sorunlardan birisi de sperm hızının az olması. Bunun nedeni nedir?

Spermlere baktığımızda üç özelliği analiz ederiz. Birincisi spermin sayısıdır. Normalde bir erkeğin menisinde mililitre başına 20 milyonun üzerinde sperm olması gerekir. Hareketlilikte ise ileri doğru ve hızlı hareket eden spermlerin, yüzde 50’nin üzerinde olmasını isteriz. Hareketliliği etkileyen en önemli faktörlerden birisi de testisteki ısıdır. Normalde testislerin ısısının, vücudun ısısından bir derece daha az olması gerekir. Bazen varikosel dediğimiz yani testise giden ve gelen toplardamarlarda varis oluşması testis ısısını artırır. Bu durum spermlerin hareketliliğini azaltabilir. Bu kişilerin mutlaka bir ürolog tarafından tedavi edilmesi gerekir. Spermlerde incelediğimiz üçüncü özellik de şekilsel yapılarıdır. Sperm hücrelerinde aslında şekilsel bozukluk çok görülür. Biz yaptığımız incelemelerde spermlerin en az yüzde dördünün şekilsel olarak normal olmasını isteriz. Şekilsel bozukluğu olan sperm hücre adedinin bundan fazla olması ciddi bir sorunun olduğunu gösterir. Ancak onun da tedavisi oldukça zordur. Böyle bir durumda normal olan sperm bulunarak mikroenjeksiyon yöntemiyle yumurtaya enjekte edilerek normal bir döllenme sağlanabilir.

Sperm hareketliliğini artırmak için ilaçlar kullanılıyor mu?

Varikosele bağlı durumlarda ameliyat gerekir. Ancak tedaviler ilaçlarla da desteklenebilir. Bu tür sorunu olan kişilerde aşılama tedavisi de uygulanabilir.
Bu yöntemde hareketli ve normal spermler konsantre bir hale getirilerek eşinin rahminin en üst noktalarına aşılanır. Böylece o sperm hücrelerinin kat etmeleri gereken mesafe kısaltılmış olur. Normal bir ilişkide spermin yarısından çoğu zaten vajinadan dışarı akar. Geri kalanın yüzde 80’i vajinanın asit ortamında yok olur. Geriye kalan spermlerin de 40 maraton koşusu mesafesinde ilerlemeleri gerekiyor ki yumurtayı bulup dölleyebilsin. Aşılama yöntemiyle, hem vajinadan dışarı akan hem de asit ortamında ölen spermler kurtarılıyor ve 40 maraton değil de 5-10 maraton koşmaları sağlanıyor. Böylece hamilelik şansı artırılıyor.

Spermlerin tek başına ilaçla hızlandırılması mümkün mü?

Sadece ilaç kullanımı çok etkili değildir. Ancak spermin hızlanması için, içine eklediğimiz bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçlar, spermleri deney tüpünde hızlandırır. Ama insanın bir ilacı ağızdan alıp da spermlerinin hızlanmasını sağlayacak, geçerliliği kanıtlanmış bir ilaç yoktur.

Sperm hızını azaltan başka etkenler var mı?

Sigara kullanımı en önemli etkenlerden birisi. Çünkü sigara tüm organlarda olduğu gibi testiste de oksijen girişini azaltır. Damarlarda daralmaya neden olur ve uzun vadede sperm sayısı, hareketliliği ve şeklini etkiler. Aşırı miktarda alınan alkol, kafeinli içecekler de etkilidir. Diğer yandan erkeğin beslenmesinde sorunlar varsa spermin hareketliliği olumsuz yönde etkilenebilir. Yeterince çinko, selenyum gibi ana maddeler, E ve A gibi önemli vitaminlerin eksikliği erkeğin üreme fonksiyonlarını etkiler.

Erkeklerin, kısırlığa yol açan günlük hayatta yaptığı yanlışlar neler?

Örneğin çok aşırı sıcak banyolar, testislerin fazla ısınmasına neden olur. Çok sıcak hamamlar, jakuziler ya da testis ısısını artıracak bazı meslekler. Örneğin uzun yol şoförlüğü, fırıncılık, ocakçılık gibi.

Kadınların günlük hayatta yaptığı yanlışlar neler?

Kadınların yaptığı en büyük yanlışlardan birisi sigara içmek. Fazla alkol kullanımı, sağlıksız ve düzensiz yaşam, lüzumsuz ilaçların fazla kullanılması olumsuz yönde etkiler.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10890 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim