• BIST 9708.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Kişiye özel reçeteler nasıl yazılacak?

Kişiye özel reçeteler nasıl yazılacak?
Bazı ilaçlar, testleriyle birlikte satılmaya başladı bile! Doktorlar ilaçları test yapmadan reçeteye yazamıyor. Türkiye'de de bu ilaçlar satılıyor... Yeni ilaç sisteminin uygulamaları farklı oluyor

Hastalar ve hastalıklar için yepyeni umutlar var. Roche'un geçtiğimiz hafta Basel'de düzenlediği konferansta, ilaç konusundaki son yenilikler açıklandı. Dünyanın 10 ülkesinde yeni ilaçlar için üniversiteler çok ciddi çalışmalar yapıyor. Kişiye özel ilaç tedavisi için iki büyük çalışmanın, beş yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Şu anda bu tedavinin insanlar üzerindeki uygulamaları sürüyor.

NÖROLOJİDE YENİLİK
Basel'deki toplantıda konuşan nörolog Dr. Luca Santarelli; otizm, şizofreni ve Alzheimer konusunda çalışmaların devam ettiğini ve son derece iyi sonuçlar aldıklarını duyurdu. Kişiye özel tedaviler, nörolojik bilimlerde henüz başlangıç aşamasında. Dr. Santarelli, nörolojik hastalıklarda, onkolojinin 10 yıl gerisinde olduklarını söyledi. Ancak beş yıl sonra bu ilaçların piyasaya çıkacağını ve hastalara kullanmadan önce yararının tam olarak ölçülebileceğinin müjdesini verdi. İkinci büyük umut ise astım konusunda. Son derece dirençli ve hiçbir tedaviye yanıt vermeyen astım hastaları için kişiye özel tedavi geliştiriliyor.

BAŞTAN BELLİ OLACAK
Araştırmacı Dr. Sean Bohen, bu konuda son aşamaya geldiklerini anlattı. Yeni sistem sayesinde; astım hastalarına tüm ilaçların denenmesi gerekmeyecek. Hangi ilacın en iyi etkiyi göstereceği baştan test edilebilecek. Ancak bu ilaç henüz klinik aşamada...

CİLT KANSERİ İLACI TESTİYLE SATILACAK
Metastatik melanom gibi tehlikeli cilt kanserlerinin tedavisinde kullanılan yeni ilaç, testiyle birlikte veriliyor ve kanserli dokudan alınan örneğe yapılan biyopsiyle DNA değişimlerine bakılıyor. İlaç o kişide işe yarayacaksa yazılıyor.
ABD'deki ilaç onay dairesi olan FDA; Ağustos 2011'de tanısal testi ve ilacı aynı anda onayladı. Bu test ve ilaç henüz Türkiye'de yok.

EN BÜYÜK İLERLEME MEME KANSERİNDE
Boston'da bulunan North West Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre; meme kanseri tedavisi gören kadınların yüzde 36'sı yan etkileri nedeniyle ilaç kullanmak istemiyor ve tedaviyi bırakıyor. Meme kanseri hastası olan 686 kadın üzerinde yapılan araştırma; hastaların, kendilerine direkt etki edeceğine inandıkları ve yan etkileri olmayan ilaçlar istediğini ortaya çıkardı.

DEVLET TARAFINDAN ÖDENİYOR
Bu tür araştırmaların ışığında kişiye özel tedavide en büyük adım meme kanseri konusunda atıldı. Meme kanseri için kullanılan hedefe yönelik tedavi, ilk onaylandığından beri (Amerika'da 13 yıl, Avrupa'da 11 yıl önce) 1 milyon hastaya uygulandı. Uygulama sonrası, sağ kalım verileri ve yaşam kalitesinin arttığı belirlendi.
Kişiye özel meme kanseri ilacının işe yarayıp yaramadığını ölçmek için 'Her2' testi yapılıyor. Her2 testi kanser dokusundan alınan biyopsi örneği ile yapılabiliyor.
Testler, Türkiye'de de geri ödeme kapmasında. Test sonucu Her2 geninin bulunduğu saptanan hastalara; özel tedavi uygulanıyor. Bu kişiye özel tedavi, ülkemizde devlet tarafından ödeniyor.

MİDE KANSERİNE DE MEME TESTİ YAKIN
Mide kanseri, dünyada en yaygın dördüncü kanser türü... Teşhisi için yemek borusu yoluyla mideye ince bir tüp indirilerek endoskopi yapılıyor.

UYGULAMA BAŞLAMADI
Yapılan incelemelerde, her altı mide kanseri hastasının yaklaşık birinde tümör hücrelerinde proteinin aşırı miktarda olduğu gözlendi.
Bu gözlem sonucu; hedefe yönelik tedavi uygulanmasının bu hastalara yararlı olduğu ortaya çıktı. Meme kanserinde kullanılan Her2 testi, mide kanseri hastalarına da kullanılıyor ama uygulamaya henüz başlanamadı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5571 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim