• BIST 9770.06
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Libyalılar sağlık turizmini patlattı

Libyalılar sağlık turizmini patlattı
Son üç ayda 4 bine yakın Libyalı yaralı İstanbul'daki özel hastanelere gelerek tedavi oldu. Yaralılar üç aydır Talimhane ve Laleli bölgesindeki ...

Libya'da Kaddafi rejiminin 2011 Ekim'de devrilmesinin ardından ülkede yaralanan çok sayıda Libyalı kasım ayından itibaren tedavi amacıyla İstanbul'a gelmeye başladı. Libyalılar özellikle İstanbul'daki özel hastane ve otelleri doldurdu. Çatışmalar sırasında yaralanan ya da sağlık sorunları olup ülkedeki sağlık sisteminden yararlanamayan Libyalılar, tur şirketleriyle bağlantıya geçerek charter uçaklarla Türkiye'ye geliyor. Önce 4 ve 5 yıldızlı otellere yerleşiyor ardından ise özel hastanelere başvurarak tedaviye alınıyor. Tedavi süresi boyunca da İstanbul'da kalıyorlar. Libya'dan son üç ayda 4 bin kişiyi bu şekilde Türkiye'ye getirdiklerini söyleyen Helen Turizm'in Genel Müdürü Ali Eski, Libyalıların Taksim bölgesindeki 4 yıldızlı oteller ile Laleli bölgesindeki daha ekonomik otelleri tercih ettiğini söyledi. Eski, gelenlerin çoğunun savaş sonrası tedavi amaçlı geldiğini bir kısmının ise 'hava değişimi' olarak da adlandırılabilecek psikolojik nedenlerle Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi. Libyalı hastaları charter uçaklarla Türkiye'ye getirdiklerini belirten Eski, "Libya Konsolosluğu tedavilerin çoğunu üstleniyor. Özel hastanelere gidiyorlar. Tedavi süresince burada kalıyolar" dedi.

11 BİN YARALI DIŞARIDA
Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (TUROB) Yönetim Kurulu Üyesi Müberra Eresin, Libya'dan sağlık amaçlıyla 11 bin kişinin yurtdışına çıktığını bunların ise Almanya, Ürdün ve Türkiye'ye getirildiğini öğrendiklerini söyledi. Eresin, 4 ve 5 yıldızlı otellerde kalanların eğitim amaçlı gelen doktor grupları olduğuna da değinerek İstanbul dışında Adana'daki hastanelere de gittiklerini bildirdi. Bu arada Libya'dan gelen yaralı ve hastaların daha çok ortopedik amaçlı ayak ve kurşun yaralanmaları nedeniyle Türkiye'ye geldikleri öğrenilirken hastane, otel ve yeme-içme masraflarının Libya Konsolosluğu tarafından karşılandığı belirtildi. Taksim'deki Elit Otel yetkilileri kasım ayından bu yana 30 kişilik Libyalı doktor grubunu ağırladıklarını söyleyerek, Libyalı hastalara yardım amacıyla gelenlerin yanı sıra bazı doktorların da eğitim amacıyla burada bulunduğunu anlattı.

Otelciler memnun kalmadı
Hastaların en çok kaldığı bölgelerden Laleli'deki otelciler ise kasımdan bu yana ağırladıkları Libyalı gruplardan şikâyetçi. Laleli'deki Grand Gülsoy Otel'in sahibi Semih Cemali, kendi otelinde 1.5 - 2 ay konaklayanlar olduğunu söyleyerek "Otellerin tercih ettiği bir müşteri grubu değil. Odalar konusunda hassas davranmıyorlar. Ayrıca kendi aralarında tartışarak oteldeki diğer müşterileri rahatsız ettiler. Bölgedeki diğer oteller tekrar gelenleri almamayı tercih etti" dedi. İlk etapta yaralıların konsolosluk aracılığıyla geldiğini belirten Cemali, daha sonra acenteler aracılığıyla özel grupların gelmeye başladığını bildirdi. Cemali, sağlık turizminde hastanelere daha çok gelir bıraktığını söyledi. Özel hastane yetkilileri ise hastaların isteği üzerine bu konuda açıklama yapmak istemediklerini bildirdi.

DİLEK TAŞ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim