• BIST 9718.2
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Masada kalırsa faturası tuzlu olur!

Masada kalırsa faturası tuzlu olur!
Tüm dünya tuzluklardan kurtulurken Türk'ün tuzla imtihanı sürüyor... Bu gizli katilin tetiklediği en ciddi rahatsızlıklardan biri ise hipertansiyon

Tuzun (sodyum) zararlarını bilmeyen yok belki ama yine de tuzdan arınmış bir hayata geçmekte zorlanıyoruz. Oysa tuzun tetiklediği hipertansiyon sinsi bir katil gibi aramızda dolaşıyor. Türkiye'de 18.5 milyon tansiyon hastası bulunuyor ve bunlardan yüzde 60'ı hastalığının farkında bile değil. Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz kampanyasını yürüten Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, çilek reçelinde bile tuz bulunduğuna dikkat çekerek, 'Bu kadar hazır gıdadan tuz alırken, her 5 kişiden biri sofradaki yemeğin tadına bakmadan tuza sarılıyor' dedi.

SIFIRLAMAYIN, AZALTIN
Amaçlarının tuzu sıfırlamak değil, ideal olan günlük alım miktarını 6 grama indirmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ertürk, şunları söyledi: Günlük 6 gram alınması gerekirken biz ortalama 18 gram tuz tüketiyoruz. Tuz kullanma alışkanlığını azalttığımızda inme, kalp krizi ya da böbrek yetersizliklerine sebep olan hipertansiyondan uzak durmak mümkün... Bir paket tatlı bisküvide nerdeyse bir tansiyon hastasının alması gereken tuzun yarısının olduğuna dikkat çeken Ertürk, şu uyarılarda bulundu: Sofradan tuzlukları kaldırın. Ancak tuzu birdenbire kesmeyin, yavaş yavaş hayatınızdan çıkarın. Bünye en geç 1 ayda uyum sağlayacaktır...

Tansiyon TIR'ı bir hafta Marmara'da
9-15 Mayıs tarihleri arasında 'Türkiye'nin Tansiyonunu Ölçüyoruz' kampanyasının 5.'si Marmara bölgesinde düzenlenecek. Tansiyon TIR'ının rotası şöyle oluşacak:
9 Mayıs Kırklareli
10 Mayıs Edirne
11 Mayıs Tekirdağ
12 Mayıs Sakarya
13 Mayıs Düzce
14 Mayıs İstanbul
15 Mayıs İstanbul

Şekerli bisküvi 'masum' değil
Bir paket tüketildiğinde bu ürünlerin içindeki miligram olarak bulunan sodyum (tuz) miktarı şöyle:
Damla çikolatalı kurabiye...........304
Portakal jöleli bisküvi...........248
Kakao kremalı bisküvi...........194
Vanilyalı dondurma...........30
Sade dondurma...........20

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3136 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim