• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Meclis sağlık komisyonu'nun katılım payı önerisi

Meclis sağlık komisyonu'nun katılım payı önerisi
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu "İlaç başına 3 TL ek ücret" ödenmesini öngören yasa tasarısının "Reçete başına 3 TL ve 4 kalem ilaç sonrası her kalem ilaç için ...

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu "İlaç başına 3 TL ek ücret" ödenmesini öngören yasa tasarısının "Reçete başına 3 TL ve 4 kalem ilaç sonrası her kalem ilaç için 1 TL katkı payı" şeklinde değiştirilmesini önerdi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu "İlaç başına 3 TL ek ücret" ödenmesini öngören yasa tasarısının "Reçete başına 3 TL ve 4 kalem ilaç sonrası her kalem ilaç için 1 TL katkı payı" şeklinde değiştirilmesini önerdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca, Emekli Sandığı Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı tali komisyon olan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşüldü. Komisyonda ilk olarak sendikalar, derneklerin sosyal taraf olarak görüşleri alındı. Sosyal taraflar ilaçtaki katkı payının alınmamasını istedi. CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray getirilen düzenlemenin "tahsilat kanunu" olduğunu, "vatandaşın cebine el atıldığını" ileri sürdü. AKP'nin sağlık politikalarının kortizon etkisi gösterdiğini, şimdi o kortizonun etkisini yitirdiğini savunan Çıray, "Muayehaneleri kapattınız, devleti muayehane yapıyorsunuz" dedi.

AKP Milletvekili Vural Kavuncu, düzenleme ile ilaç israfının giderilmeye çalışıldığını söyledi. Kavuncu, depremzedelerle ilgili düzenlemelerin ise sadece Van depremi için değil Simav depremini de içine alacak şekilde yeniden düzenlenmesini istedi.

-"ANTİBİYOTİKLERİN YÜZDE 40'I BOŞUNA YAZILIYOR"-

AKP Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, eski parayla 16 katrilyon ilacın 2 katrilyon lirasının antibiyotik harcamalarından oluştuğunu, antibiyotik ilaçlarının yüzde 40'ının da boşuna yazıldığını ileri sürdü. Bu şekilde 1 katrilyon boşuna antibiyotik harcaması yapıldığını savunan Aydın, hekimlere, bakanlık ve meslek örgütlerinin ortaklaşa yapacağı eğitimler verilirse ilaç harcamalarının düşeceğini ileri sürdü. Aydın ayrıca sağlık harcamaları noktasında maaşlardan kesilen ücretlerle ilgili, bu ücretin maaşın belli bir oranını geçemeyeceğiyle ilgili ek bir düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.
BDP Milletvekili İdris Baluken, katkı payı alınmayan sağlık birimlerine başvurunun yüzde 400 artmasının vatandaşların durumunu gösterdiğini savunarak, ilaçta katkı payı uygulamasının doğru olmayacağını savundu.

-REÇETE BAŞINA 3 TL-

Görüşmelerin ardından öneriler üzerinde oylama yapıldı. Aile hekimliğinden sağlık hizmeti alanlardan da katılım payı alınmasını öngören maddenin madde metninden çıkarılması istendi. Aile hekimliğinden hizmet alanlar da dahil edilerek ilaçta katılım payı olarak reçete başına 3 liraya kadar ek ücret alınması, 4 kalem ilaç sonrası her kalem ilaç için de ek 1 TL daha ücret alınması önerisi oylanarak kabul edildi. Komisyonda kutu ifadesi aynı ilaçtan birden fazla kutu alındığında her kutu için para ödeneceği şeklinde anlaşılabileceği için kutu ifadesinin kalem olarak değiştirilmesi ve farklı ilaç kalemleri olarak değerlendirilmesi konusunda da görüş birliği oluştu.
Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nun bu önerileri tasarının asıl görüşüleceği Plan ve Bütçe Komisyonu'na öneri olarak iletilecek.

-SİMAV DEPREMZEDELERİ DE UNUTULMASIN-

Tasarıda 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen Van-Erciş depremlerinde malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalıların yakınlarına 30 gün primi ödenme şartıyla aylık bağlanması öngörülüyor. Depremde yaralananların tedavilerinde de katılım payı kaldırılıyor. Komisyonda bu maddenin de Kütahya Simav'daki depremin de gözetilerek yeniden düzenlenmesi önerisinde bulunuldu.

-CHP'NİN MUHALEFET ŞERHİ-

Komisyonun CHP'li milletvekilleri tasarıya muhalefet şerhi koydu. Meclis'te bütçe görüşmeleri yapılırken bu tasarının getirilmesinin "oldu bittiye getirmek" anlamına geldiğini ileri süren CHP'li milletvekilleri, tasarının kendilerine geç ulaştırılmasını da eleştirdi. Muhalefet Şerhinde "Birinci basamak sağlık kurumlarının yazdığı her bir ilaç için 3 TL bedel ödenmesinin sağlık hakkının paralı hale getirildiği ve toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren sosyal devlet ilkesinden uzaklaşan maddelerin de uzunca tartışılması gerektiği kanaatindeyiz. Doğal afete uğramış bir ilimizde hayatını kaybeden ve sakat kalanlar için 30 gün prim ödeme şartının aranması, daha önce yaşanan felaketlerdeki uygulamalara ters olduğu göz önünde bulundurmalıdır. Emekli Sandığı Kanunu'nun 115. Maddesi gereğince depremzede avanslarının ödenebilmesi için Bakanlar Kurulu'nun yetkilendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca Simav, Düzce ve 1999'da Gölcük depremlerinde mağdur olan ailelerde mutlaka gözetilmelidir" denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4103 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim