• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Memede ele gelen kitlelerin çoğu masum olabilir!

Memede ele gelen kitlelerin çoğu masum olabilir!
Memede ele gelen kitlelerin yaklaşık % 90’dan fazlası iyi huylu kitlelerdir. Ancak bu tür durumlarda mutlaka doktora başvurmak ve ileri tetkik yaptırmak gerekebilir.

Meme sağlığı için düzenli kontrollerinizi ihmal etmeyin

Memede ele gelen kitlelerin yaklaşık % 90’dan fazlası iyi huylu kitlelerdir.  Ancak bu tür durumlarda mutlaka doktora başvurmak ve ileri tetkik yaptırmak gerekebilir.

Neolife Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hamdi Koçer “Her kadın, hayatının bir evresinde memesinde ele gelen bir kitle tespit edebilir. Hatta, ailede veya yakın çevrede meme kanseri yaşanmışsa; bu kitlenin tetkiki sonuçlanana kadar kötü huylu olabileceği endişesiyle kişinin hayatını kâbusa çevirebilir.” diyor.

Op. Dr. Koçer, memede fark edilen kitlenin her zaman kötü huylu olmadığını belirtiyor ve kitlenin hangi özelliklerinin ne anlama geldiği konusunda ipuçlarını ise şöyle sıralıyor:

“Eğer kitle sınırları net olarak ele gelmiyor ve her iki memede birden fazla hissediyorsanız, bu memenin normal yapısı olabilir. Buna fibrokistik meme yapısı diyoruz ve kadınların hormonal olarak aktif olduğu dönemlerde çok görülür. Menopozdan sonra fibrokistik meme yapısı geçer ve memeler homojen bir hal alır. Fibrokistik meme yapısının bir özelliği de regl öncesi dönemlerde daha fazla olmak üzere hassas ve ağrılı olmasıdır.

Eğer kitle sınırları çok net olarak ele geliyor ve bir misket gibi elinizin altından kaçıyorsa, bu tür kitleler genellikle basit kistlerdir. Bu kistlerin klinik olarak bir önemi yoktur. Eğer çok büyük boyutlara erişir ve ağrı yaparsa bir iğne ile içi boşaltılır. İçindeki sıvı mutlaka patolojik olarak incelenmelidir.

Eğer memede ele gelen kitle ağrılı ise, bunlarda büyük ihtimalle kanser dışı nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çünkü meme kanserleri çok ileri evrelere ulaşana kadar hep ağrısız ve sinsi olarak büyür. Meme kanserinin erken tanısında meme ağrısının yeri yoktur.”

Ne tür kitlelerde kanser ihtimali daha fazladır?

Eğer kitlenin şekli, ele geliş biçimi, çok sert ve kenarları bir çakıl taşı gibi düzensiz; kısa zamanda ortaya çıkmış ve büyümüş ise, aynı taraf koltukaltında da ele gelen kitle veya kitleler varsa kitlenin kötü huylu olma ihtimali yüksektir.

 

Doktora başvururken nelere dikkat etmek gerekir?

Kitlenin doğru teşhisi için özellikle meme kanseri ve meme cerrahisi ile ilgilenen bir genel cerrahi uzmanı seçilmesi önemlidir. Uzmanın çalıştığı kurumun mamografi ve meme ultrasonografi gibi tanıya yönelik alt yapısının yeterli olması gerekir. Meme ultrasonografisi yapacak radyoloji doktorunun bu konuda deneyimli, mamografi cihazının da dijital olması tanı değerini artıracaktır.

Kanser şüphesi düşük olan kitleleri 2 sene boyunca 3 veya 6 aylık aralıklarla takip etmek gerekir. Bu takip sonucunda kitlenin boyut ve yapısında değişiklik yoksa kanser olmadığı düşünülür. Değişiklik olan olgularda iğne biyopsisi ile kesin tanı konur.

Kanser şüphesi daha yüksek olan kitlelerde takip etmek yerine hemen iğne biyopsisi yapıp tanıyı kesinleştirmek gerekir. Cerrahi biyopsiden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.

Biyopsi materyalini inceleyen patoloğun meme konusunda deneyimli ve güvenilir olması çok önemlidir. Meme hastalıkları ve meme kanseri tanı ve tedavisi iyi bir ekip ve altyapı gerektirir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 18856 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim