• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Menopoz öncesi yakınmalar kariyeri tehdit ediyor!

Menopoz öncesi yakınmalar kariyeri tehdit ediyor!
Konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, sıcak basması… Menopoz öncesinde yaşanan fiziksel ve ruhsal yakınmalar kadınları kariyerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bırakabiliyor.

Ortalama menopoz yaşı dünya genelinde 51 iken bu rakam ülkemizde 47 yaşa kadar iniyor. Ülkemizde kadınların 55 yaşında emekli oldukları göz önüne alındığında, son 8 yılın postmenopozal, yani menopoz sonrası dönemin fiziksel ve ruhsal yakınmalarıyla geçtiği görülüyor. Menopozun bir de pek çok fiziksel ve ruhsal değişimin yaşandığı ve premenopozal dönem olarak adlandırılan bir süreci de var. İşte, 2-5 yıl sürebilen bu menopoza geçiş süreci kimi kadınlarda sorun yaratmazken, kimilerinde ise yakınmalar çok şiddetli oluyor ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Üstelik bu yaş grubundaki kadınların çoğu kariyer sahibi oldukları için sorumlulukları ve görevleri artmış, dolayısıyla stres katsayısı da yükselmiş oluyor.  Acıbadem Maslak Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük,   kadınların  menopoza geçiş dönemindeki yakınmalar nedeniyle işyerinde de çok ciddi sorunlar yaşayabildikleri, hatta kariyerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları uyarısında bulunarak, “Oysa kadınlar alacakları önlemlerle menopoz öncesinde yaşadıkları sorunları büyük oranda önleyebilir, bu sayede kariyerlerine ciddi sıkıntılar yaşamadan devam edebilirler.” diyor.

 

EN TİPİK BELİRTİSİ ADET KANAMALARININ SIKLAŞMASI

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, menopoza geçiş döneminde yaşanan sorunları şöyle sıralıyor:

·         Adet kanamaları sıklaşmaya başlıyor ve bu süreç 20-22 güne kadar düşüyor.

·         Adet öncesi gerginlik daha sık yaşanıyor. Hormonal dengesizliğin tetiklediği bu değişimler 20 günde bir olmaya başlıyor.

·         Adet döneminde görülen ağrı daha sık hissediliyor, 

·         Adet kanamalarının sıklığı arttığı için kadın daha sık tuvalete gitme gereği duyuluyor.

·         Ruh halinde dalgalanmalar oluyor. İyi uyuyamamanın da katkıda bulunduğu depresyon ve yorgunluk yakınmaları ortaya çıkıyor.

·         Konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık sorunu yaşanıyor.

 

UNUTKANLIK VE YORGUNLUK CİDDİ SORUNLAR OLUŞTURUYOR!

 

Unutkanlık: Unutkanlık  kadının kariyerini tehdit eden ön önemli sorunlardan biri. Unutulan randevular, yanıtlanmayan e-postalar veya eksik yapılan işlemler iş yerinde ciddi sorunlar oluşturabiliyor.

Uykusuzluk: Uyku bozuklukları değişik derecelerde görülebiliyor. Gece uyuyamayan kadın ertesi gün işe yorgun geliyor, konsantrasyon güçlüğü çekiyor.

Sıcak basmaları: Sıcak basmaları sık sık dışarı ve serin yerlere çıkmayı gerektirdiği için iş ortamındaki diğer çalışanlar için oldukça rahatsız edici olabiliyor.

Ruh halindeki dalgalanmalar: Ruh halindeki dalgalanmalar da kariyeri olumsuz yönde etkiliyor. Kadın ekip arkadaşlarına ya da iletişim kurduğu kişilere agresif ve tutarsız davranışlar sergileyebiliyor. Yaygın görülen ağrılar: Kemik erimesine bağlı olarak vücutta yaygın görülen ağrılar iş performansını düşürüyor.

Kilo artışı: Bu dönemde alınan kilolar da kalp ve akciğer kapasitesini zorlayarak tüm gün aynı performansta çalışmayı engelliyor.

Kanamaların sıklaşması: Sık kanamalar ayrıca kansızlığa neden olup çarpıntı, göz kararması ve bayılma gibi pek çok sorun oluşturuyor. Bunun sonucunda da kadının iş performansı düşmeye başlıyor. Adet kanamalarının sıklaşması nedeniyle sık sık işe ara verip tuvalete gitme ihtiyacı bazı işyerlerinde sorun olabiliyor. Örneğin bir çağrı merkezi görevlisi ya da santral operatörünün sık tuvalet ihtiyacı sorun haline gelebiliyor.

 

10  ADIMDA MENOPOZ ÖNCESİ YAKINMALARI HAFİFLETİN

 

1.    Sigarayı kesinlikle bırakın. Kahve yerine bitkisel çayları tercih edin.

2.    Sık sık soğuk su için. Su sıcak basmalarının rahatlamasına yardımcı olur. 

3.    Dikkatinizi toplamanıza ve iş başarınızın düşmemesine yardımcı olacağı için kısa süreli molalar verin.

4.    Balkona ya da bahçeye çıkarak temiz hava alın.

5.    Terleme sorununa karşı ince kumaşlarla kat kat giyinin ve yanınıza yedek kıyafet alın.

6.    Düzenli olarak spor yapın. Spor hem endorfin salgısını artırarak daha mutlu olmanızı sağlar, hem de kilonuzu kontrol etmenize katkıda bulunur. Bunun için en uygun egzersiz ise yürüyüş ve yüzmedir.

7.    İşyerinizdeki benzer yaş grubu arkadaşlarınızla bir araya gelin ve menopozla ilgili bir seminer verilmesini organize edin. Böylece hem siz ve hem de iş çevrenizin farkındalığı artacaktır

8.    Menopoz yakınmalarınız çok şiddetli ise tedavisi ve kontroller için konusunda deneyimli bir doktora başvurun.

9.    Besin seçiminizi dikkatli yapın. Kalori kısıtlayarak kilo alımını engelleyin, çünkü obezite menopoz döneminde daha bozuk bir sağlık demektir.

10. Antioksidan besinler almaya çalışarak hücrelerin detoksunu sağlayın.

C vitamini kaynakları: Narenciye, çilek, brokoli, domates, tatlı biber, mango, üzüm, kivi, kuşkonmaz, bezelye, maydanoz, su teresi, ıspanak.

E vitamini kaynakları: Soğuk baskı zeytinyağı, buğday, sakatat, yumurta, patates, yapraklı sebzeler, fındık, tahıllar.

Selenyum kaynakları: Ton balığı, bira mayası, tüm tahıllar ve susam.

Çinko: Yağsız et, balık ve diğer deniz ürünleri, tavuk, yumurta, kabak ve ay çekirdeği, zencefil, maydanoz, mantar.

Karotenler: Havuç, domates

Esansiyel yağ asitleri (Omega 3 ve 6): Ketentohumu yağı, yağlı balıklar, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim