• BIST 9718.2
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Menopoz yaşınızı bilmek ister misiniz?

Menopoz yaşınızı bilmek ister misiniz?
Yeni geliştirilen bu yöntemle, kadınların menopoza gireceği yaş önceden bilinebilecek...

İranlı doktorun geliştirdiği yöntem kadınlarda doğurganlığın sona erdiği tarihi ortalama dört ay hata payıyla ortaya koyuyor. Böylece aile planlaması daha kolay yapılabiliyor.

İranlı bir doktor çeşitli yaşlardan kadınlardan topladığı kan örneklerindeki bir hormon düzeyinden, kadınların hangi yaşta menopoza gireceklerini kesine yakın bir doğrulukla ortaya koyan bir yöntem geliştirdiğini açıkladı.

Tahran’daki Şehit Beheşti Sağlık Bilimleri Üniversitesi doçenti ve Endokrin Araştırma Merkezi Üreme Endokrinolojisi Bölümü Başkanı Dr. Fahimeh Ramezani Tehrani’nin yöntemi, kadınların yumurtalıklarındaki hücrelerce üretilen Anti-Mullerian Hormon (AMH) adlı bir salgının kandaki düzeyinin ölçümüne dayanıyor.

AMH, yumurtalıkta, içinde oositlerin (yumurta) geliştiği keseciklerin (follicle) gelişimini kontrol ediyor.

Bulgularını Roma’da Avrupa İnsan Üreme Tıbbı ve Embriyoloji Derneği’nin 26. toplantısında açıklayan Dr. Tehrani, Tahran Lipid ve Glükoz Araştırması adlı çok daha geniş çaplı bir araştırmaya katılan kadınlardan 266’ının kanlarındaki AHM düzeylerini üç yıllık aralarla ölçmüş. Denekler ayrıca üç yılda bir tıbbi kontrolden geçirilmiş.

Ekibiyle birlikte toplanan verilerden istatistiksel bir model oluşturan Dr. Tehrani, kan örneklerindeki serum içindeki AMH düzeyinin bir tek ölçümüyle menopoza giriş tarihini belirleyebildiklerini söylüyor.

Araştırmacıya göre tahminle, araştırma süresi içinde menopoza giren 63 kadındaki gerçekleşme tarihi arasındaki fark ortalama dört ay. En büyük hata payı ise 3 ya da dört yıl.

Dr Tehrani’nin hesaplamalarına göre örneğin 20 yaşındaki bir kadının kan serumunda milimetrede 4,1 nanogram (4,1 ng/ml) ya da daha az AMH, erken menopozun (45 yaş öncesi) habercisi. 25 yaştakilerde 3,3 mg/ml; 30 yaşındakilerdeyse 2,4 ng/ml AMH, keza erken menopozu haber veriyor.

Tersine, 20 yaşta en az 4,5 ng/ml, 25 yaşta 3,8 ng/ml; 30 yaşta da 2,9 ng/ml’lik AMH düzeyleri 50 yaşın üzerinde menopoza işaret ediyor. Çalışmaya katılan kadınlarda ortalama menopoz yaşı 52 olarak belirlenmiş.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2696 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim