• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

Merkezi randevu sistemi İstanbul'a bir türlü uymadı

Merkezi randevu sistemi İstanbul'a bir türlü uymadı
İstanbul dışında tüm Türkiye'deki kamu İstanbul dışında tüm Türkiye'deki kamu hastaneleri "Merkezi Hastane Randevu Sistemi-Alo 182"ye (MHRS) geçti.

İstanbul dışında tüm Türkiye'deki kamu İstanbul dışında tüm Türkiye'deki kamu hastaneleri "Merkezi Hastane Randevu Sistemi-Alo 182"ye (MHRS) geçti. 19 Aralık'ta sisteme geçen İstanbul'da ise süre bildirilmeden sisteme geçiş ertelendi.

Pilot uygulaması Erzurum ve Kayseri'de başlayan, Haziran 2011'de de kademe kademe tüm Türkiye'de hayata geçirilen "Merkezi Hastane Randevu Sistemi Alo 182" (MHRS), İstanbul dışında tüm illerde çalışıyor. Artık Alo 182'yi arayan her vatandaşın karşısına, mekanik operatör yerine canlı operatör, Sağlık Bakanlığı'nın deyimiyle "asistan" çıkıyor ve istenen hastane ile doktordan randevu veriyor. Yeni olan uygulamada, canlı operatöre bağlanmadan önce çıkan otomatik operatörün "Randevu almadan da hastanelerimizde muayene olabilirsiniz" uyarısı dikkat çekiyor. 182 numaralı MHRS'den yapılan bu uyarı, İstanbul gibi metropol bir kenti sistemin dışında bıraktı.

SİSTEM ERTELENDİ
Sağlık Bakanlığı, İstanbul için MHRS'ye geçiş tarihini 19 Aralık 2011 olarak belirlemişti. Ancak vatandaşların randevu almadan hastaneye gitme olasılığı ve geçmişteki gibi kamu hastanelerinde uzun kuyrukların yeniden oluşabileceği kaygısı, MHRS'nin süre belirtilmeden ertelenmesine neden oldu. Ayrıca İstanbul'da yaşayan vatandaşların yüzde 75'inin internet üzerinden hastane randevusu alması, randevusuz giden hastalarla birlikte izdihama yol açabileceği olasılığı da sistemin ertelenmesinde etken oldu. Merkezi randevu sistemiyle hastanelerde bu tür kargaşanın ve iş kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

RANDEVUNUN BEDELİ
4 TL Bugüne dek ev telefonundan, normal telefon ücretinden başka ek bir ödeme yapmadan randevu alan hastalar, artık 182 nolu telefondan randevu alacaklar. 182 nolu telefonu çeviren her vatandaşın karşısına canlı operatör çıkacak. Hastadan TC kimlik numarasını isteyen operatör, hastaya istediği doktor ve hastaneden randevu verecek. Hangi doktora gideceğini, hangi branştan randevu alması gerektiğini bilmeyen hastaya, yine canlı operatörler danışmanlık hizmeti verecek. Ancak tüm bu hizmetlerin karşılığı, 112 Acil Ambulans Servisi gibi ücretsiz olmayacak. En az 7 dakika süren bu hizmetin karşılığı da en az 4 lira olacak.

Şükran ÖZÇAKMAK  

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2896 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim