• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Mesleki Mali Sorumluluk Sigortasının Yürürlüğe Girişi Ertelensin

Mesleki Mali Sorumluluk Sigortasının Yürürlüğe Girişi Ertelensin
Türk Diş Hekimleri Birliği, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği bir yazıyla Zorunlu Mesleki Mali Sorumluluk Sigortası’nın yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini istedi.

Türk Diş Hekimleri Birliği, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ve Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği bir yazıyla Zorunlu Mesleki Mali Sorumluluk Sigortası’nın yürürlüğe giriş tarihinin ertelenmesini istedi.

GÜNLÜ-ÇOK ACELE
Sayı   :
 002-2.992                                                                                                      Tarih: 27.07.2010
Konu : Mesleki Mali Sorumluluk Sigortasının
            Yürürlüğe Girişinin Ertelenmesi

 

            Bilindiği üzere Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair  5947 Sayılı Kanunun 8.maddesi ile 1219 sayılı Kanuna eklenen Ek Madde 12  ile tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların  zorunlu mesleki malî sorumluluk sigortasını 30 Temmuz 2010 tarihine kadar yaptırmaları gerektiği düzenlenmiştir. 

            Kanuna göre Hazine Müsteşarlığınca hazırlanması gereken Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esasları ise 2010/1 numaralı Tebliğ 21 Temmuz 2010 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 

            Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğince,  zorunlu sigorta konusunda henüz Sigorta Bilgi Merkezi alt yapısının tamamlanmadığı, bu işlemler tamamlanıncaya kadar poliçe imzalanamayacağı ve bunun ancak 30 Temmuz 2010 tarihinde bitirilebileceği bilgisi verilmektedir. 

            Bahsi geçen 21.7.2010 tarihli Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Talimatının 7. maddesinde Sigorta Bilgi Merkezinin oluşturulması gereği belirtilerek “Gereken altyapıyı kurmamış olan sigorta şirketleri gerekli bilişim altyapısını oluşturana kadar bu sigortayı yapamaz.” hükmüne yer verilmiştir. 

            Bütün bu veriler dikkate alındığında 30 Temmuz 2010 tarihinde zorunlu mesleki sorumluluk sigortasının yaptırılabilmesinin fiilen mümkün olmadığı açıktır. Kaldı ki, 30 Temmuz tarihinden bir iki gün önce sigorta poliçesinin düzenlenmesi mümkün hale gelse bile ülkenin dört bir yanındaki 20.000 civarındaki dişhekiminin poliçeleri inceleyerek kendisine en uygun olanı seçebilmesi için gerekli zamanın tanınmadığı da açıktır.  

            Diğer taraftan 5947 sayılı Yasa ile getirilen düzenleme uyarınca “…zorunlu sigortaları yaptırmayanlara, mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için beşbin Türk Lirası idari para cezası verilir.”   denilmektedir. 

            Halen zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortasını yapabilecek altyapının oluşturulmamış olması ve önümüzdeki günlerde bu altyapının oluşturulmasının da dişhekimlerine seçim için gerekli zamanı tanımaması karşısında anılan hükümdeki cezai yaptırımın uygulanma imkânı olmadığı açıktır.

            Bu çerçevede, dişhekimlerinin kaygılarının giderilebilmesi için zorunlu sigortanın uygulamaya geçeceği zamanın makul bir süre ertelenmesinin yanı sıra ilgili yasal düzenlemede mevcut olan cezai yaptırımın gerekli altyapının oluşturulması ve sigorta poliçelerinin ortaya çıkmasından en az bir ay sonra uygulanabileceğinin kamuoyuna duyurulmasını talep ederiz.                                                              

Saygılarımla,

Süha ALPAY
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Sekreteri

DAĞITIM
- T.C. Sağlık Bakanlığı
- T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı

Bu haber toplam 5492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim