• BIST 9079.97
  • Altın 2307.885
  • Dolar 32.316
  • Euro 35.0335
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Mizaca göre beslenme obeziteyi önler

Mizaca göre beslenme obeziteyi önler
Beslenmenin 5 N 1 K’sı Kişilerin Niçin, Neleri, Ne kadar, Nasıl ve Ne zaman tüketeceğini iyi bilmesi...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ülkemizde ve dünyada en büyük sağlık sorunlarından birisi haline gelen obezite ile mücadele kapsamında bir toplantı düzenledi.

SDKM Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın eşi Sevim Topaca, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, “Can boğazdan çıkar” adlı kitabın yazarı Edebiyatçı, Araştırmacı, Yazar Mehmet Ali Bulut ve Metabolik Diyetisyen Uzm. Dr. Zekeriya Gür’ün katıldığı toplantıda sağlıklı beslenme ile alakalı fazla bilinmeyen gerçekler anlatıldı. çok sayıda konuk katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, Türkiye’de 20 milyon vatandaşımızın obezite tehdidi altında yaşadığını ifade ederek yapılan araştırmalarda Kocaeli’de de öğrencilerin %12,1’inde obeziteye rastlandığını aktardı. Yine araştırmalarda Avrupa'nın en obez ülkeleri arasında Türkiye’nin de olduğunu hatırlatan Başkan Vekili Özak, çocukluk çağı ve erişkin obezitesinin ülkemizde süratle yayıldığını kaydetti.

“Can boğazdan çıkar” kitabı ile büyük ilgi gören Edebiyatçı, Araştırmacı, Yazar Mehmet Ali Bulut ise konuşmasında mizaca göre beslenmenin insanların sağlıklı beslenmesinde çok önemli roller taşıdığını ifade etti. Bu konuyu bir örnekle anlatan Bulut” Amerikalı bir doktor aynı hastalığa yakalanan hastalarına aynı menüyü vermiş. Aynı kan gruplarına ait olanların kötüleştiğini fark etmiş. Kan gruplarının kendine göre bir mizacı var. Her insanın nasıl kanı, DNA’sı ve parmak izi kendine özel ise sindirim sistemi ve kanı da tekildir. Mizacına yanı kan grubuna göre insanın besinler tüketmesi sağlıklı olmasını sağlar” dedi.

Kan hücresinin insanın kimliği olduğunu belirten Bulut,” 0 kan grubunun lahana, karnabahar, kuru fasülye, baklagillerin iyi gelmediğini, Deniz ürünleri, kırmızı et, ıspanak, brokolinin faydalı olduğunu ifade etti. A gurubunun vejeteryan olduğunu, süt ürünlerini ve fasülyeyi asgari kullanmaları gerektiğini belirterek, zeytinyağı, keten tohumu, sebze, roka, tere, ıspanak ve ananasın yararlı olduğunu ifade etti. Bulut tüm kan gruplarına özel besin gruplarını sayarak, “Biz ölmeden cenneti yaşamak için yediklerimize dikkat etmemiz gerek” dedi.

Metabolik Diyetisyen Uzm. Dr. Zekeriya Gür ise beslenmenin 5 N 1 K’sının Kişilerin Niçin, Neleri, Ne kadar, Nasıl ve Ne zaman tüketeceğini iyi bilmesi gerektiğini aktardı. Vücudun ihtiyacı kadar gıdayı kabul ettiğini fazlasını ise depoladığını ifade eden Gür, ”Bu bir bitkiyi sulamaya benzer. Su bitkilerin hayat kaynağıdır. Almazsa da solar, alırsa da kurur. Bunun için bu dengeyi sağlamak gerekir” dedi. İnsanın karbonhidrata ihtiyacı olduğunu belirten Bulut, ”Karbonhidrat enerji verir. Fakat glisenik yükü düşük olması lazım. Yoksa insülin yüksekliği ortaya çıkar. Yağ da vücuda çok gereklidir. Fakat trans yağlar insanın sağlığını bozar” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Zekeriya Gür, ”Günde 3 öğün yemek yiyin, yemeğe proteinle başlayın, her öğün tek protein tüketin, tek çeşit meyve yiyin, 21.00’dan sonra yemek yemeyin ve en az 2 litre su için” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6099 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim