• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Modern hayat kanseri tetikliyor

Modern hayat kanseri tetikliyor
İngiltere’de Kanser Araştırmaları Derneği’nin yaptığı çalışma her yıl 47 bin 700 kadının meme kanserine yakalandığını ortaya koydu.

Meme kanserine yakalanların sayısı 30 yıla kıyasla iki kat arttı. Günde 130 kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Artış nedeni ise ‘modern hayat tarzı’ ve ostrojen hormonundaki dengesizlikler.

Araştırmaları yürüten Dr. Kat Arney “Obezite, alkol tüketimindeki artış, doğumu erteleme, emzirmeme gibi nedenler riski artırıyor. Kadınların yaşantılarına dikkat etmesi gerekiyor” dedi. Menopoz haplarının da kanseri tetikleyebileceği söylendi.

Türkiye’de rakam yılda 150 bin

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, Türkiye’de kanser vakalarının dördüncü evrede teşhis edildiğini söyleyerek, bunun dünyada birinci evrede gerçekleştiğini açıkladı. Komisyon Başkanı Kemalettin Aydın, Türkiye’de ikinci ölüm nedeninin kanserden kaynaklandığına işaret ederek, yılda 150 bin yeni kanser vakası ortaya çıktığını belirtti. Aydın, kanser insidansının (bir hasta grubunda yeni vakalar gösterme oranı) yüz binde 200 civarında olduğunu söyledi. Oranın, AB ülkelerinde yüz binde 400, ABD’de yüz binde 600 olduğunu söyleyen Aydın, “Kanser, 2030’da ülkemizin önemli bir sağlık sorunu haline gelecek” dedi.

Kanserden korunmanın yolları,

-Sigara içmeyin,
-Kilonuza dikkat edin ve her gün düzenli olarak spor yapın.
-Günlük sebze ve meyve tüketiminizi artırın,
-Alkol tüketiminizi minimuma indirin.
-35 yaşına kadar her kadın en az bir kez smear testi yaptırmalı, 65 yaşına kadar her 5 yılda bir tekrarlanması gerekiyor.
-50 yaşından sonra her kadın 70 yaşına kadar 2 yılda bir mamografi çektirmeli.
-50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına kadar bağırsak kanseri taraması yaptırmalı, Ayrıca her 10 yılda bir de kolonoskopi yaptırılmalı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2790 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim