• BIST 9876.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 21 °C

Nakil duayenlerinden organ bağışı çağrısı

Nakil duayenlerinden organ bağışı çağrısı
Organ nakli konusunda dünyanın konuştuğu iki profesör, organ bağışı için el ele verdi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Münci Kalayoğlu tüm liderlere “Halka organlarımı bağışladım..

Organ nakli konusunda dünyanın konuştuğu iki profesör, organ bağışı için el ele verdi. Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Münci Kalayoğlu tüm liderlere “Halka organlarımı bağışladım diyerek örnek olun” çağrısında bulundu.

Biri dünyada ilk kez yaptığı rahim nakli ve Türkiye’nin ilk yüz nakilleriyle, diğeri karaciğer nakilleriyle adımızı dünyaya duyurdu. Prof. Dr. Ömer Özkan ve Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Organ Nakli Haftası’nda STAR için bir araya geldi ve dünyaca ünlü bu iki cerrahımız Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’a ve tüm parti liderlerine seslenerek “Kadavradan organ bağışı yetersiz. Bir an için kimliklerinizi bırakın ve bir araya gelin. Bağış kartlarıyla televizyonlara çıkıp halka ‘organlarımı bağışladım’ deyin ve hayat kurtarmanın kutsallığını anlatın” dedi.

Tatillerde nöbet tuttum

Tıp camiasında ‘dünyaya karaciğer naklini öğreten adam’ olarak anılan Memorial Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Amerika’da kaldığı 40 yıl boyunca onlarca doktor yetiştirdi, 2 binin üzerinde böbrek, 4 bin jkaraciğer nakli gerçekleştirdi. 2006’da Türkiye’ye dönen Prof. Dr. Kalayoğlu “Amerika’da Şükran Günü, Noel zamanlarında trafik kazaları yüzünden ölüm oranı artıyor ancak bu özel tarihlerde organ bağışında da artış yaşanıyor. Türkiye’de 6 yıldır 12 bayram geçirdim, her bayram organ çıkar umuduyla hastanede nöbet tuttum tatile gitmek yerine” dedi.

Dizide bile oynarım

72 yaşında olmasına rağmen organ bağışının önemini anlatmak için kapı kapı dolaşan Dr. Kalayoğlu, Türk Böbrek Vakfı’nın kendi imkanlarıyla çektirdiği ‘Beni Bağışlayın’ kampanyasına da dikkat çekti. Dr. Kalayoğlu “Bu işin, sadece Organ Bağış Haftası’nda değil, sürekli televizyonlarda olması lazım. Bağışların artacağını bilsem gerekirse dizilerde bile oynarım. Canlıdan da nakil mümkün. Ancak örneğin karaciğer naklinde hem alıcı hem verici risk altında. Çok şükür hiç olmadı ama operasyon sırasında ya ikisini birden kaybedersek? Aileye nasıl anlatacaksınız bunu? Devlet nakil ameliyatlarındaki ödenekleri uygun rakamlara çektiği için karaciğer ve böbrek nakillerinde özel sektör çok iyi noktalara geldi. Ekip olarak ince bağırsak nakline de hazırız. Donanımımız var ancak maliyetlerin tıpkı karaciğer ve böbrekte olduğu gibi yeterli düzeyde karşılanması gerekiyor ki bu işi yapabilelim” diye konuştu.

Yüz bağışında azalma yok

Dünyanın ilk rahim nakli, Türkiye’nin ilk kol ve yüz nakillerine imza atan Akdeniz Tıp Fakültesi Estetik ve Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz bağışı konusunda olumsuz bir tavır gelişmediğini söyledi. Özkan “Yüz ve ekstremite bağışları, olumsuz vakalara rağmen bir anda kesilmedi. 3-4 tane daha yüz bağışı oldu ama nakil yapamadık. Gece vakti olduğu için donörün hazırlanması, alıcının bize ulaştırılması, uçağın inmesi gibi sıkıntı olacaktı ve diğer organların kaybedilme riski vardı. Buna hakkımız yok deyip almaktan vazgeçtik. Türkiye’de çok daha hızlı bir ilerleme oldu. Yüz naklinde bir anda olumlu şeyler olunca kat kat yükseliş olmuştu bağışlarda. Hastanemize günde 20 kişi organ bağış kartı almak üzere başvuruyordu. Yüz ve kol nakillerinden sonra bu sayı bir anda 5 katına, 100’lere çıktı. Sonra zamanla yine azaldı. Doktorlar bu kadar istekliyken bu işe, halkın ilgisizliği çok ilginç” diye konuştu.

Karaciğer nakliyle bu işe başladım

Prof. Dr. Özkan, nakil ameliyatlarına ilk kez karaciğer nakli operasyonlarına eşlik ederek dahil olduğunu anlattı. Dr. Özkan “Karaciğer naklinde mikrocerraha çok ihtiyaç duyulur. En önemli damarların bağlanmasını mikrocerrahlar yapar. Ben de bu ameliyatlara eşlik ederek bu nakil işine girmiş oldum. Organ nakline devlet gerçekten destek oluyor. Sağlık Bakanlığı engel olmuyor tam tersine destek veriyor. İnce bağırsak nakillerinin artması için de ameliyat başına ödenen paket fiyatı bizim nakillerimizden sonra hazırlanan mevzuatla birlikte 100 bin liralara çıktı. Bu iş yayılsın, özel, devlet farketmeden yeterliliği olan her merkezde yapılsın istiyorlar” dedi.

Ünlü bağış koordinatörü böbrek yetmezliğine yenildi

Aydın Devlet Hastanesi Organ Bağışı Koordinatörü 51 yaşındaki Dr. Mehmet Nuri Oğan, böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Bir çok hastaya umut ışığı olan ve 2001 yılında böbrek nakli yapılan Dr. Oğan’ın bir süre önce enfeksiyon kaptığı için rahatsızlandığı, ardından da böbrek yetmezliği çektiği öğrenildi. Sözkonusu rahatsızlığı nedeniyle bir kez daha böbrek yetmezliği çeken evli ve iki çocuk babası Dr. Mehmet Nuri Oğan, 2004 yılından bu yana görev yaptığı hastanede tedaviye alınmıştı. Yaşama tutunmak için organ bekleyen onlarca hastanın umut ışığı olan ve organ bağışının önemini vurgulamak için çok sayıda çalışmaya imza atan, araştırmalarıyla birçok kez ödüle layık görülen Dr. Oğan, durumunun kötüleşmesi üzerine İzmir’deki Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi gören Dr. Oğan, dün sabah fenalaştı. Dr. Oğan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
 

Özlem Yurtçu /Star Gazete

Bu haber toplam 3746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim