• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Nakilde hedef büyüttüler

Nakilde hedef büyüttüler
Türkiye’nin ilk yüz ve ikinci çift kol nakli ameliyatlarını yapan Akdeniz Üniversitesi’nin ince bağırsak, gırtlak ve akciğer nakline hazırlandığı, böyle tüm organ nakillerinin ...

Türkiye’nin ilk yüz ve ikinci çift kol nakli ameliyatlarını yapan Akdeniz Üniversitesi’nin ince bağırsak, gırtlak ve akciğer nakline hazırlandığı, böyle tüm organ nakillerinin yapıldığı tek merkez olacağı açıklandı

Akdeniz Üniversitesi’nin (AÜ) organ naklinde geride bıraktığı 30 yıl ve bu alandaki yeni hedefleri, bir basın toplantısıyla anlatıldı. AÜ Senato Salonu’ndaki toplantıya Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesinde ilk organ naklini gerçekleştiren Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyazıd, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu ve Organ Nakli Koordinatörü Nilgün Keçecioğlu katıldı.

Mazi ve kurumsal yapı
Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, yakaladıkları başarının sadece kendilerini değil, gerek Türkiye, gerekse yurtdışında yaşayan Türkleri gururlandırdığını söyledi.
Üniversite çevresindeki mahallelerde yaşayan muhtar ve bakkallarla biraraya geldiğini aktaran Prof. Dr. Kurtcephe, “O kadar güzel şeyler söylüyorlar ki, Türkiye’nin her tarafından aynı duygu selinin yaşandığı bize bildiriliyor” dedi. Rektör Kurtcephe, bu başarının kendiliğinden gelmediğini, arkasında önemli bir mazi ve kurumsal yapının yer aldığını belirtti.

Rektörü Kurtcephe’nin dile getirdiği 30 yıllık bilimsel bilgi birikiminin nasıl şekillendiğini, bugün adının verildiği Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakil Enstitüsü’nün nasıl geliştiğini AÜ eski Rektörü olan Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu anlattı. Prof. Dr. Karpuzoğlu, amaçlarının dünyanın en kaliteli merkezleriyle rekabete girmek olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yeni organ ve doku nakilleri var hedefimizde. İnce bağırsak nakli olacak. Akciğer nakli için bir arkadaşı hazırlıyoruz. Gırtlak nakli yapmayı planlıyoruz. O zaman tüm organ ve dokuları nakletmiş bir merkez olacağız.”

30 yılda 2 bin 700 böbrek
Organ Nakil Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 14 Nisan 1982’de başladıkları böbrek naklinde 2 bin 700’e, 2003’te başladıklarını pankreas naklinde 66’ya, 1998’de başladıkları kalp naklinde 49’a ulaştıklarını belirtti.

‘Star’ olarak takdim edildi
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan toplantıda, Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu tarafından “Star” olarak takdim edildi. AÜ’nün artık bir marka haline geldiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan, “Dünyada bu kadar çeşitlilikle nakil yapılan hiçbir merkez yok. Amerika, Çin Japonya dahil” dedi ve son hastaların durumu hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye’nin ilk yüz nakli ameliyatı olan 19 yaşındaki Uğur Acar’ın durumunun son derece iyiye gittiğini, fakat bir aylık sürecin çok önemli olduğunu vurguladı ve Uğur’u gelecek hafta başında kamuoyunun karşısına çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Kavdır yoğun bakımda
Türkiye’nin ikinci çift kol nakli hastası Atilla Kavdır’ın tedavisinin halen yoğun bakımda devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Özkan, “Kritik süreci atlattık aslında. Gidişatın iyi olması bizi sevindiriyor. İnşallah yakın zamanda sağlıklı olarak hayata döndürürüz” diye konuştu.

Atilla Kavdır’ı yoğun bakımda tedavi eden Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu da hastanın ne kadar yoğun bakımda kaldığının önemli olmadığını belirterek şu bilgileri verdi: “Suni solunum cihazında, diyalizle böbrekleri destekliyoruz. Karaciğer fonksiyonlarında bozulma var. Daha iyiye gidiyor. Kişisel tahminim iyi bir şekilde yoğun bakımdan taburcu edeceğiz.”


‘Adaylık sorusuna gülüyorum’
Bir gazetecinin “AK Parti’den adaylık teklifi aldığınız yolunda haberler var?” şeklindeki sorusu üzerine Prof. Dr. Ömer Özkan, “Biraz işin boyutu değişti. Buna gülüyorum. Böyle bir durum yok. Artık eleştiriler geliyor. İşin magazin boyutuyla hiç ilgilenmek istemiyorum” karşılığını verdi.
EMRE BAYLAN


CHP’ten organ bağışı için teşvik teklifi
CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, organ bağışında bulunan kişilerin yüzde 30 oranında gelir vergisi indiriminden yararlanması amacıyla kanun teklifi verdi. Teklifle. Ölen kişilerin organlarını bağışlayan eş veya çocuklarına asgari ücret oranında maaş bağlanması ile yükseköğrenim gören çocuklarından birine karşılıksız burs verilmesi öngörülüyor.

Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde Prof. Dr. Ömer Özkan’ın Uğur Acar isimli hastaya yüz nakli yapmasının ardından yeniden gündeme gelen organ nakli ile ilgili TBMM Başkanlığı’na verilen teklifin gerekçesinde, Kuran’ı Kerim’deki Maide Suresi’ne atıfta bulunarak organ bağışının İslam dininde de caiz olduğu anımsatıldı.
MERİÇ TAFOLAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim