• BIST 9540.55
  • Altın 2489.996
  • Dolar 32.5034
  • Euro 34.8098
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Ne SGK, ne de sigorta şirketleri tedavi giderlerini ödemeyince kazazedeler ortada kaldı

Ne SGK, ne de sigorta şirketleri tedavi giderlerini ödemeyince kazazedeler ortada kaldı
Torba Yasa ile trafik kazası geçirenlerin tedavi giderlerini SGK’nın karşılayacağına yönelik uygulama da başladı. Ancak, SGK altyapı hazırlıklarında gecikince hastaneye giden kazazedeler ortada kaldı.

Torba Yasa ile trafik kazası geçirenlerin tedavi giderlerini SGK’nın karşılayacağına yönelik uygulama da başladı. Ancak, SGK altyapı hazırlıklarında gecikince hastaneye giden kazazedeler ortada kaldı.SGK’ya başvuranlar, “Uygulama henüz başlamadı, sigorta şirketine gidin” cevabı alıyor. Sigorta şirketleri ise kanun gereği ödeyemeyeceklerini söylüyor.

TORBA Yasa ile birlikte yürürlüğe giren, trafik kazası geçiren herkesin tedavi giderlerini Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) karşılayacağına yönelik uygulama kaos yarattı. Kazazedelerin tedavi giderlerini ne SGK, ne de sigorta şirketleri ödemeyince, vatandaş ortada kaldı. Torba Yasa’ya kadar, trafik kazası geçirenlerin tedavi giderleri trafik sigortası çerçevesinde sigorta şirketleri tarafından karşılanıyordu. SGK ise, bu konuda yeni bir düzenlemeye giderek; Torba Yasa’ya, kusurlu-kusursuz kaza geçiren herkesin tüm tedavi giderlerini Kurum’un karşılayacağına yönelik bir madde ekletti. Torba Yasa’nın 25 Şubat’ta yürürlüğe girmesi ile yeni düzenleme de başladı. Hemen ardından Sağlık Bakanlığı’ndan sigorta şirketlerine bir yazı gönderilerek, yeni uygulamanın başladığı ve trafik kazalarında tedavi giderlerini artık ödemeyecekleri bildirildi.

Ancak, SGK’nın gerekli alt yapıyı hazırlamaması nedeniyle 25 Şubat’tan bu yana hastaneye giden kazazedelerin tedavi masrafları karşılanamıyor. SGK’ya müracaat edenler, “Uygulama henüz başlamadı, sigorta şirketi ödeyecek” cevabını alıyor. Sigorta şirketleri ise, “Bize resmi yazı geldi artık biz ödeyemeyiz” diyor.

Yönetmelik çıkmadı

Konu hakkında görüş bildiren sigortacılar, her gün hem hastanelerden hem de vatandaşlardan yüzlerce müracaat aldıklarını belirterek, şunları söylediler: “Trafik sigortasındaki yeni uygulamanın nasıl olacağına yönelik, yönetmelik hazırlanması gerekiyor. Ancak, Sağlık Bakanlığı Trafik Hizmetleri Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü tarafından bizlere yazı gönderildi. Yazıda, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce meydana gelen trafik kazaları nedeniyle oluşan tedavi giderlerinin SGK tarafından karşılanacağı belirtilerek, şirketlere gönderilen ve ödeme işlemi gerçekleşmemiş faturaların iadesi istendi. Biz de buna uyuyoruz. Ancak, SGK da yönetmelik çıkmadığı için kaza geçirerek, hastaneye gidenlerin tedavi giderlerini karşılamıyor.” Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreteri Erhan Tunçay, Torba Yasa gereği trafik kazaları nedeniyle oluşacak tedavi bedellerinin artık SGK tarafından karşılanacağını söyledi. Tunçay, şunları söyledi:

SGK ödemiyor

“İlgili düzenleme 25 Şubat tarihinde yürürlüğe girdiğinden gerek bu tarihten önce, gerekse bu tarihten sonra trafik kazaları nedeniyle oluşan tedavi giderleri, sigorta şirketleri tarafından ödenmiyor. Birliği, her gün vatandaşlar, hastaneler arıyor. SGK’ya müracaat ettiklerini ancak Kurum tarafından, uygulamanın başlamadığına ve ödemeleri sigorta şirketlerinin yapacağına yönelik açıklama aldıklarını söylüyorlar.
Oysa, sigorta şirketleri Kanunun gereğini yapıyor.”

Ödeme yapmıyoruz SGK’ya gönderiyoruz

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, bugüne kadar trafik kazalarında tedavi giderlerinin kusur oranına göre trafik sigortasından karşılandığını ancak yeni düzenlemeyle tüm kazalarda kusur oranına bakılmaksınız tedavi giderlerinin SGK tarafından ödeneceğini belirterek, şunları söyledi: “Yeni uygulama 25 Şubat’ta, Torba Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile başladı. Şu an itibarıyla, sigorta sektörü tedavi masrafları ile ilgili ödemelerine son vermiş bulunmakta. Sigorta şirketleri kendilerine başvuruda bulunan zarar görenlere ve sigortalılara kanun değişikliği ile ilgili açıklamada bulunmakta ve SGK’ya yönlendirmekte.”

Mağduriyet oluşacağını baştan beri söyledik

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, SGK tarafından trafik kazalarına yönelik getirilen düzenlemeye baştan beri karşı çıktıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu uygulamanın hukuka ve sigortacılık tekniğine aykırı olduğunu, yapılan düzenlemenin bu haliyle yasalaşması halinde vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açacağını baştan beri söyledik. Ancak görüşlerimiz dikkate alınmadı. Bize göre mağduriyet bundan sonra da devam edecek. Çünkü, trafik sigortası uygulamasında, yaralanan vatandaşlarımız, acil müdahalenin ardından istedikleri sağlık kurumunda tedavilerini yaptırabilmekteydiler. Vatandaşın kurumunu seçme hakkı elinden alınmış oluyor.”

Mustafa Su Sigorta Şirketleri Birliği Başkanı

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği’nin (TSRŞB) yeni Başkanı, Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su oldu. Genel Kurulda sigorta şirketleri seçime giderek, yeni başkan ve yönetim kurulu üyelerini belirledi. İki dönemdir birliğin başkanlığını Hulusi Taşkıran yürütüyordu.TSRŞB’nin yeni Yönetim Kurulu ise, şu isimlerden oluştu: Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, Mapfre Genel Yaşam Genel Müdürü Muhittin Yurt, Allianz Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Olgaç, Işık Sigorta Genel Müdürü Recep Koçak, Milli Reasürans Genel Müdürü Hulki Yalçın, Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, Liberty Genel Müdürü Ragıp Yergin, Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5014 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim