• BIST 9883.53
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 23 °C

Nüfus kâğıdı yok diye tedavi olamadı

Nüfus kâğıdı yok diye tedavi olamadı
Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" adlı eserindekine benzer bir olay Şişli'de yaşandı. Nüfus kaydı olmayan 80'lik Fadime Nine hastanelere alınmadı..

Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" adlı eserindekine benzer bir olay Şişli'de yaşandı. Nüfus kaydı olmayan 80'lik Fadime Nine hastanelere alınmadı..

Doğuştan sağır ve dilsiz Fadime Nine doktorların safra kesesi ameliyatı olması gerektiğini söylemesine karşın, nüfus kaydı olmadığı için Şişli Etfal Hastanesi'ne alınmadı. Yakınları tarafından başka hastanelere de götürülen yaşlı kadın, aynı gerekçeyle hiçbir hastaneye kabul edilmedi. Olayı doğrulayan hastane yetkilileri kimlik cüzdanı olmadan hiçbir işlem yapamadıklarını söylerken, nüfus müdürlüğü kimlik kaydı bulunmayan bir kişiye nüfus cüzdanı çıkarılabilmesinin yaklaşık 3 yıl aldığını belirtti. SABAH'ın araştırması üzerine konuyu öğrenen İçişleri Bakanlığı bir an önce yaşlı kadına nüfus cüzdanı çıkarılması için valiliğe talimat gönderdi.

ADI BİLE YOKTU
Üvey torunu Murat Dalgıç tarafından bakılan 80 yaşındaki Fadime Nine'nin gerçek isminin bile bilinmediğini, kendisini ölen öz babaannesinin ismiyle çağırdıklarını belirtti. Dalgıç, "Kasım ayında evde fenalaşınca Şişli Etfal Hastanesi'nin acil servisine götürdük. Kimliği sorulunca 'Evde unuttuk' dedik. Doktorlar safra kesesinde taş olduğunu belirterek hemen ameliyat olması gerektiğini söyledi. Ama hastaneye yatırmak isteyince sorun çıktı. TC kimlik numarası olmadığı için hiçbir işlem yapılamayacağı söylendi" dedi. Dalgıç, nüfus müdürlüğünün ancak 3 yılda nüfus cüzdanı çıkarabildiğini de söyledi.

"İŞLEM YAPAMAYIZ"
Şişli Etfal Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ayfer Orman, hastanın başına gelenlerden haberi olmadığını belirterek "Çok acil bir durum yoksa yani bir iki saat içinde ameliyat olması şart değilse barkod alması gereklidir. Eğer T.C kimlik numarası yoksa barkod alamaz. Kayıt yapılamaz" diye konuştu. Bir kaymakamlık görevlisi de kimlik çıkartmak için gerekli prosedürün uzun olduğunu doğrulayarak, "Sağlık raporuyla yaşı belirlendikten sonra oturduğu mahalle muhtarlığından kişi hakkında bilgi alınıp soruşturma takibatı gereklidir. O takibatlardan sonra da bu evrakları valilik kanalı ile bakanlığa gönderiyoruz. Bakanlık da tekrar bir incelemeye tabi tutuyor. Bunlar 3-5 günde olacak prosedürler değil" diye konuştu. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise "Bu etik bir sorundan ziyade sosyal ve idari bir sorundur. Öncelikle hastanelerimizin sosyal problemlerle ilgilenecek bir servisi yok. Böyle bir hastanın varlığının, ilgili departman tarafından kaymakamlığa bildirmesi ve bu hasta için bir an önce ne yapılması gerekiyorsa yapılması gerekli. Yurtdışında durum böyle" diye konuştu.

Bu haber toplam 1946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim