• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

O bir şifa deposu

O bir şifa deposu
Kan şekerini düşürüyor, kanser ve kalp krizine karşı koyuyor; içinde ise A, B ve C vitaminleri var... Anavatanı Güney Amerika olan ve içerdiği yüksek potasyum,..

Anavatanı Güney Amerika olan ve içerdiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşüren, A, B ve C vitaminleri ile kanser ve kalp krizine karşı koyan pepino meyvesi, Balıkesir'in Edremit ilçesinde de yetiştirilmeye başlandı.

Edremit ilçesinde 41 yıldır babalarından kalma seracılık işini sürdüren Ali ve Ahmet Üze kardeşler, 2 dönümlük serada yetiştirdikleri sebzelerin yanında pepino meyvesini de üretmeye başladı. Anavatanı Güney Amerika olan ve son yıllarda Türkiye'de de yetiştirilmeye başlanan tropikal egzotik meyve pepino, ihtiva ettiği yüksek potasyum oranı ile kan şekerini düşürüyor, bünyesinde barındırdığı A, B ve C vitaminleri ile kansere ve kalp krizine karşı koruyor. Meyvenin fiyatı manav ve marketlerde 5 TL ile 10TL arasında değişiyor.

Tadı ananas, kavun ve muza benzeyen pepino meyvesinin bilinen faydalı özellikleri ile ilgili bilgiler veren emekli Ali Üze, Edremit'in Bostancı köyünde ikiz kardeşi ve ziraat mühendisi Ahmet Üze ile birlikte 3 yıldır pepino yetiştirme denemeleri yaptıklarını dile getirerek, "Pepino meyvesini 2 dönümlük seramızda denedik. Domates, biber ve salatalık gibi sebzeler ürettiğimiz seramızda artık sadece pepino meyvesini üretiyoruz. Pepino meyvesi, şeker hastalıkları, kemik erimesi, dalak yetmezliği (tromoksin),
bağırsak kanseri, gen hastaları, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastaları, hemofili hastaları (kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı), kilo problemi olanlar daha çok tüketmektedir.

Son yıllarda Türkiye'de yetiştirilen ilaç gibi meyve pepino, kavun, muz ve ananasa benzeyen tadıyla büyük rağbet görüyor. Görünümü kavuna benzeyen meyve, içerdiği yüksek potasyum oranı nedeniyle kan şekerini düşürüyor ve A, B, ve C vitaminleri ile kanser ve kalp krizine karşı koruyor.

Kanser hücrelerinin yok olmasında büyük etki sağladığı ve kolesterolü düşürdüğü bildirilen pepino, hücre yenileyici özelliğiyle çocukların gelişiminde, C vitamini deposu olma özelliğiyle vücut direncini artırmada, kalsiyum bakımından zenginliğiyle ağrıların giderilmesinde de etkili. Pepino, böbrek kumunda etkili olduğu kadar anemi hastalığına da faydalı.

Cinsel arzuyu uyaran etkisi de bulunan pepinonun uyku düzenini dengede tutması, menopoz döneminde yaşanan psikolojik sorunlarda olumlu etki yapması dikkati çekiyor. K vitamini bulunduğundan kanın pıhtılaşmasını da kolaylaştırıyor. Çocuklarda kemik gelişimi sağlayan pepino, cilt bakımı için de kullanılabiliyor. Bunların yanı sıra pepinonun şeker hastalıkları, parkinson, dalak yetmezliği (tromoksin), bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık) hastalığına iyi geldiği bildiriliyor. Pepino, özellikle dondurma ile birlikte tercih ediliyor ve farklı bir lezzet veriyor. Pepinonun lüks otellerin misafirlerine özel ikram servisi olarak sunulduğu da biliniyor. Bu meyvenin bölgemizde yetiştirilmesine bizler öncülük ettik" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3962 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim