• BIST 9079.97
  • Altın 2321.968
  • Dolar 32.3088
  • Euro 34.9846
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

"Obezite bir kültür hastalığı"

"Obezite bir kültür hastalığı"
Duke Üniversitesi Toplum ve Aile Hekimliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ronette Kolotkin, kilonun yaşam üzerindeki etkilerinden biri olarak nitelendirdiği obezitenin, bir kültür hastalığı olduğunu ve ülkelerin ...

Duke Üniversitesi Toplum ve Aile Hekimliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ronette Kolotkin, kilonun yaşam üzerindeki etkilerinden biri olarak nitelendirdiği obezitenin, bir kültür hastalığı olduğunu ve ülkelerin Batı kültürüne yaklaştıkça, obez hasta sayısının artacağını belirtti.

Prof.Dr. Kolotkin, dünyanın, Batı diyetini benimsedikçe insanlık sağlığının negatif yönde ilerlediğini ifade etti.

Obezliği beden kitle endeksinin yüzde otuzun üzerinde olması şeklinde tanımlayan Kolotkin, obezitenin faktörleri arasında genetik, çevresel ve ruhsal etkinin ön planda çıktığını bildirdi.

Kolotkin, obezitenin çevresel sebeplerini şöyle anlattı:

"Eskiden yürürdük, otobüse binerdik, otobüse binmek için uzun mesafeler katederdik. Alışveriş yapmak için yürümek zorunda kalırdık ve alışveriş sırasında çantalarımızı taşırdık. İşimizde olsun iş sonrası sosyal hayatımızda olsun çok sakin bir hayat yaşıyoruz. Durağan bir yaşam tarzı geliştirdik. İhtiyacımız olan besinler, elimizin altında ve çok çabuk ulaşılabilir. Besinlerin çabuk ulaşılabilir olması obeziteyi ortaya çıkarır. Ayrıca besin satanlar daha fazla para kazanmak için sağlıksız yöntemlere başvuruyor. Besin reklamlarının hepsine aldanmamalıyız.

Bununla beraber çocuklar için oyun sahası yok, insanlar için yürüyecek spor yapılacak yerler yok. En büyük yanlışlardan bir tanesi, evde yapılmış yemeğin yenmediğini görüyoruz. Ayrıca, yalnızsan, korkmuşsan, yorgunsan, üzgünsen yemek ye gibi bir akım var."

Kolotkin, duygusal sebeplerin kişiyi obeziteye ittiğini, sıkıntıdan yemek yemenin alışkanlık haline getirilmenin sağlık açısından tehlikeli olduğunu belirtti.

Düzensiz beslenme...

Obezitenin temel sebeplerinin başında düzensiz beslenmeyi neden gösteren Prof. Dr. Kolotkin, batı kültüründe beslenme tarzının yanlış olduğunu ve fastfood tarzı beslenmenin obeziteye sebep olduğunu söyledi.

Kolotkin, "Obezite bir kültür hastalığıdır. Ülkeler batı kültürüne yaklaştıkça obez hasta sayısı daha da artıyor. Dünya batı diyetini benimsedikçe insanlık sağlığı negatif yönde ilerler. Türkiye'deki istatistiklere baktığımızda kadınların obez, erkeklerinse kilolu olduğun gördüm. Özellikle kırsal kesimlerde bu istatistik geçerlidir. Fakat birçok batı ülkesi tehlike altındadır" dedi.

Obezitenin her şeyden önce bir kültür hastalığı olduğunu söyleyen Kolotkin sözlerini şöyle sürdürdü:

"Obeziteden kurtulmak için bireysel düzeyde değişmek yeterli değildir. Ülke düzeyinde değişim göstermemiz gerekiyor. Ve her şeyden önemlisi küresel düzeyde değişim gösterilmesi gerekir. Fiziksel aktivitelerin sürdürülebileceği alanların olması gerekiyor. Bunun dışında iyi rol modeller oluşturmalıyız. Güçlü, fit, sağlıklı, yemek zamanında yemek yiyen kişileri rol model olarak almalıyız. Bireysel düzeyde değişim yeterli değil, bunu geniş anlamda yapmamız gerekiyor."

Obezite tedavisinin hekim eşliğinde gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Kolotkin, kimyasal ve bitkisel ilaçların doktor kontrolünde alınmasının doğru olduğunu ifade etti. Kolotkin, doktorun gerekli görmesi halinde mide kelepçesi de kullanılabileceğini söyledi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3348 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim