• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Obezite Türkiye'de

Obezite Türkiye'de
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin obeziteyi büyük bir problem olarak yaşamaya başlayan ülkelerden birisi olduğunu belirterek, ''Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi Türkiye'de süratle yayılıyor'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin obeziteyi büyük bir problem olarak yaşamaya başlayan ülkelerden birisi olduğunu belirterek, ''Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi Türkiye'de süratle yayılıyor'' dedi.

''Erken Çocukluk Gelişimi Konferansı''nda konuşan Akdağ, Konferansa Milli Eğitim Bakanı Çubukçu ile birlikte katıldıklarını hatırlatarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının çocukların gelişimi açısından işbirliğini daha da geliştirmek durumunda olduklarını belirtti.

Akdağ, çocukluk çağı obezitesinin erişkinliğe geçişte önemli bir problem olduğunu belirterek, ''Türkiye artık obeziteyi, aşırı şişmanlığı büyük bir problem olarak yaşamaya başlayan ülkelerden biridir. Bu konuda 2 büyük çalışma yaptık. Bunlardan birisi yakında Antalya'da açıklanacak. Diğerinin sonuçlarını 2 ay içinde alacağız. Bunun ilk sonuçları da elimizde. Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi Türkiye'de süratle yayılıyor. Obezite ile diyabetin, kalp hastalıklarının hatta kanser ve kronik hastalıkların yakın ilişkisi var. Dolayısıyla bu problemi artık gündemimize aldık ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olarak çok yakın çalışmaya devam edeceğiz''dedi.

8 yıllık iktidarları döneminde sağlık alanında önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Akdağ, anne ve çocuk sağlığına yönelik ilerlemelerin bunların en önemlilerinden biri olduğuna işaret etti.

''İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'' diye yola çıktıklarını, Türkiye'de ilk kez bir hükümetin Acil Eylem Planı'nda anne ve çocukların da yer aldığını hatırlatan Akdağ, Türkiye'de anne ve bebek ölüm oranlarındaki düşüşlere dikkati çekti. Akdağ, 2008'de yüz binde 23 olan anne ölüm oranının bugün yüz binde 16'lara gerilediğini söyledi.

Türkiye'nin yüksek-orta gelir grubundaki ülkeler arasında yer aldığını, bu ülkelerde ise ortalamanın yüz binde 82 olduğunu vurgulayan Akdağ, ''Biz artık kendimizi yüksek gelir grubundaki ülkelerle karşılaştırıyoruz. Bu ülkelerde oran yüz binde 15'tir. Amacımız 2011'de yüz binde 15'in altında bir değeri yakalamaktır. Çok zor bir hedef ama 5 yılda da yüz binde 10'un altına inmeyi hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.

5 yaş altı çocuk ölümlerinde de Türkiye'de çok iyi bir noktaya gelindiğini kaydeden Akdağ, çocukların psikososyal destek görmesi için de bir entegre program başlattıklarını bildirdi. Bu programın önemine işaret eden Akdağ, ancak çocuk psikoloğu sayısının yetersiz olduğunu, üniversitelerde bu konuda bir çalışma yapılabileceğini söyledi.

Yaptıkları düzenlemelerle sağlık personelinin ülke genelinde dengeli dağılımını sağlamayı hedeflediklerini belirten Akdağ, bu gelişmelerde bunun büyük payı olduğunu kaydetti. Acil sağlık hizmetlerinde ulaşıma büyük önem verdiklerini, yeni hizmete soktukları ambulanslarla anne ve bebeklerin de büyük oranda taşındığını ifade eden Akdağ, yeni doğan yoğun bakım ünitesi sayısının son 8 yılda 665'ten 2 bin 140'a çıkarıldığını belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3153 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim