• BIST 9099.05
  • Altın 2324.746
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9694
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Obeziteye ‘göbekten’ robotik darbe

Obeziteye ‘göbekten’ robotik darbe
İstanbul Tıp Fakültesi’nde 155 kilo ağırlığındaki hastanın göbek deliğinden müdahale edilerek, midesinin büyük bir kısmı ve safra kesesi alındı. Bu operasyon dünyada bir ilk.

Diyetle, sporla veya diğer tedavi yöntemleriyle kilo veremeyen, vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olanların tek çaresi obezite cerrahisi. Morbid obezite hastaları için ameliyat eskiden çok büyük ve riskli iken, bugün laparoskopik tekniklerin yanı sıra robotik cerrahinin de gelişmesiyle, hem hasta hem cerrah açısından oldukça kolaylaştı. Daha az yara izi, daha az kanama ve daha az ağrı anlamına gelen bu teknikler içerisinde geçtiğimiz ay yapılan bir ameliyat, dünyada bir ilkin ülkemizde yaşanmasını sağladı. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Umut Barbaros ve ekibi, dünyada ilk kez göbek deliğinden obezite ameliyatı gerçekleştirdi. 155 kiloluk bir hastaya yapılan bu ameliyatla midenin bir kısmı ve safra kesesi alındı; ince bağırsak ortasından ayrılıp mideye dikildi. Böylelikle yiyeceklerle safra ve sindirim enzimleri, ince bağırsağın son 50 santimetresinde bir arada olabiliyor ve bu da yağ emilimini bozduğu için hastaya kilo verdiriyor. Doç. Dr. Barbaros, “Tek delikten robotik cerrahi, obez hastalarda daha az ağrı, daha az yara yeri sorunu ve daha iyi kozmetik sonuç demek. Robotik cerrahinin laparoskopik cerrahiye göre cerraha da büyük kolaylık ve konfor sağlıyor” dedi.

3 boyutlu ameliyatta iz kalmıyor

Cerrahın ameliyatı oturarak ve 3 boyutlu bir görüntü üzerinden yaptığını anlatan Doç. Dr. Barbaros, operasyon hakkında şu bilgileri verdi: Bu şekilde daha zor cerahi girişimler hem kolaylıkla ve hem de laparoskopik olarak, robot yardımıyla yapılabilir. Tek delikten cerrahide dünyada dalak, pankreas ve karaciğer ameliyatları gibi ilklere imza atan ekibim adına şunu söyleyebilirim ki robot teknolojisi, tek delikten cerrahinin hem uygulanabilir ve hem de daha yaygın olmasını sağlayacak. Göbek deliğinden yapılan ameliyatlar da karında açılan ve 4-5 delikten yapılan laparosopik cerrahiye göre daha avantajlı. En önemlisi, karın duvarına yapılan cerrahi travma en aza iniyor. 1 ay sonra karında iz kalmıyor. Zaten bu yüzden bu tekniğe ‘izsiz ameliyat’ da deniyor.”

Tansiyonu tedavi ediyor

Barbaros, ameliyatın detaylarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: Ameliyatla midenin 3’te ikisi, yani uç kısmı çıkarılıyor. Bu, emilim bozucu gastrik bypass denilen cerrahinin bir türevi. Ameliyat sonrası takip çok önemli. Ciddi emilim bozucu cerrahi bir girişim olduğu için başarısı yüksek ve tansiyonu ile diyabeti de tedavi ediyor. Ameliyata, endokrinolog, psikiyatr, bariatrik cerrah ve beslenme uzmanından oluşan ekip karar vermeli. Hastanın metabolik profili değerlendirilip tüm avantajlar ve riskler belirlenmeli.

Kilonun nedeni mikrop

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, mikropların obeziteye neden olduğunu ortaya koyan bir araştırmaya imza attı. Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ve ekibi çeşitli hastalıklara neden olan ‘adenovirüs’ün obeziteyi tetiklediğini bildirdi. Konuyla ilgili iki ayrı araştırma yürüten ekip, ilkinde çocuklarda obeziteyle Adenovirüs tip-5 ve Adenovirüs tip-36’nın ilişkili olduğunu kanıtladı. İkinci araştırmada ise aynı mikropların Colo-320 adı verilen hücrelerde yağ birikimine neden olduğunu gösterdi.

Özlem Yurtçu

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2328 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim