• BIST 9693.46
  • Altın 2512.209
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7781
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Omega-3 erken doğum riskini azaltıyor

Omega-3 erken doğum riskini azaltıyor
17-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 9. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde, gebelikte ultrason, erken doğum riskinin önlenmesi ve obezitenin olumsuz etkileri ele alındı.

Türkiye Jinekoloji ve Obstrektif Derneği’nin (TJOD) düzenlediği, Sağlık Bakanlığı ile Uluslararası Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından desteklenen “9. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi” 17-22 Mayıs tarihleri arasında Antalya Lara’daki Kervansaray Otel’de düzenlendi. Gebelikte “Omega-3”kullanımının önemine dikkat çeken hekimler, omega 3 kullanımının erken doğum riskini azalttığı ve bebeğin zekâ gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladılar.

Omega-3’ün yararları

ABD’deki Penn State Milto S. Hershey Medical Center Direktörü Prof. Dr. Serdar Ural, ABD’de yapılan çalışmalarda, gebelere verilen vitamin destekleri içinde Omega-3’ün de bulunmasının büyük yararlar sağladığı, bebeğin zihinsel gelişimini olumlu yönde arttırdığını, bu nedenle gebelik öncesinde başlanması, emzirme dönemine dek devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Obeziteye dikkat


TJOD Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil ise sezaryan doğum oranlarının düşürülmesi gerektiğini, bu konuda kadınların bilinçlendirilmesinin, gebe okullarının yaygınlaştırılmasının ve okullarda cinsel eğitim derslerinin verilmesinin büyük önem taşıdığını ifade ederken; Dernek 2. Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da aşırı şişmanlık ve obezitenin sağlıklı yaşamı tehdit eden önemli bir sorun olduğunu, özellikle kadınların menopoz döneminden sonra kilo alma eğiliminde olduğunu ve kalp hastalıkları riskinin neredeyse erkeklerle aynı düzeye ulaştığını kaydetti.



Hamilelikte ultrason zararlı mı?

TJOD Genel Sekreteri Prof. Dr. Cansun Demir, ülkemizde gebelik döneminde bebeğin gelişiminin her evresinin ultrasonla izlendiğini, ABD’de ise gebelik döneminde problem olmadığı sürece 3 kez ultrason takibinin yapıldığını söyledi. Fareler üzerinde yapılan deneylerde hamilelikte uzun süre ultrasona maruz kalınmasının kalbe zararlı olabileceğinin ortaya çıktığını anımsatan Demir, “Bizi asıl ilgilendiren konu ultrasonla bakılması sırasındaki ısı artışı. Ultrason incelemesi sırasındaki ısı artışının hangi dönemlerde hangi biyolojik etkilere neden olabileceği konusu ise kesin değil. Ultrasonla tanı için gerekenden daha uzun süreli incelemeden mümkün olduğunca sakınmak gerekli” diye konuştu.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim