• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Onkologlarda tükenmişlik sendromu alarmı!

Onkologlarda tükenmişlik sendromu alarmı!
Çağın vebası kanser, sadece hastaları değil hekimleri de olumsuz etkiliyor. Hastalar tedavi sürecinden sonra ikincil kanser vakaları, kısırlık yaşarken uzmanlar tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya kalıyor.

BERDA ÖZDİKTAŞ

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği önderliğinde bu yıl 5’incisi düzenlenen Türk Tıbbi Onkoloji Kongresinde bir araya gelen katılımcılar tüm kanser türlerini ele alarak, tanı ve tedavilerdeki en son yenilikleri tartıştı. Kongre, Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirildi. Kongre kapsamında gerçekleşen toplantıda konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip; kanser hastalarının tedavi sonrası yaşadığı kısırlık, ikincil kanserler gibi etkilerle beraber iş bulma ve sosyal sorunlar yaşadığını belirtti. 

ONLAR DA ETKİLENİYOR

Ülkemizde yaşanan tıbbi onkolog eksikliğinin altını çizen Saip kanserle uğraşan hekimlerin en büyük problemi  tükenmişlik sendromu dedi. Türkiye Onkoloji Grubu’nun yapmış olduğu “Tıbbi Onkoloji Uzmanlarında Tükenmişlik ve İş Doyumu Araştırması”nı değerlendiren Prof. Dr. Pınar Saip “129 Tıbbi Onkolog ile yapılan araştırmada tükenmişlik sendromu genç doktorlarda, kadınlarda, hizmet sektöründe çalışanlarda ve iş doyumu olamayan hekimlerde daha sık görüldüğü saptandı” dedi. 

SAHTE İLAÇ VAKALARI

Kongrede konuşan Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özet, “Ülkemizde düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen ilaçlar özellikle kanser tedavisinde kullanılan pahalı ilaçlardan oluştu. Bunlar ilaç satma yetkisi olmayan medikal firmalarca piyasaya sürülmüş ve tedavi edici etkisi olmayan türdendi. Bu ilaçlar ekonomik düzeyi düşük ve sosyal güvencesi olmayan kişilere pazarlanmış maalesef. Bu insan vicdanını sızlatan acımasız bir durumdur” dedi.

AKILLI BOMBA BENZERİ İLAÇLAR

Cilt kanseri tedavisinde son 5 yılda alınan yolun çok önemli bulduğunu belirten Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, "Malin melanom’u otoyolda freni patlamış bir aracın hızla savrulması gibi düşünebiliriz. Şimdiye kadar tedavide kemoterapi ile tüm trafiği durdurup yolu kapatarak çare arıyorduk. Ve tabi trafik tekrar açıldığında freni patlamış araç hala yolda olduğu için hastalığın tekrar etmesi sorunları ile karşılaşıyorduk. Yeni tip tedavide akıllı bomba olarak tabir edilen ilaçlar ile direkt bu tümöre yönelik müdahalede bulunabiliyoruz” diye konuştu.

KORUNMAYA BAŞLAYIN!

Güneş ışınlarının kansere neden olduğunu hatırlatan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, güneş kremi kullanmak için yazın gelmesini beklememek gerektiğini söyledi. Kanser tanı ve tedavilerindeki son gelişme ve çalışmaların tartışıldığı 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi’ne katılan Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Çelik, cilt kanserinin dünyada en hızlı artış gösteren kanser türü olarak dikkat çektiğini belirtti. Çelik, cilt kanseri sebep olan bir numaralı etkenin güneş ışınları olduğunu belirterek “Nisan ayından itibaren herkes işe giderken bile plaja gider gibi en az 40 faktör koruyucu güneş kremi kullanmalılar” dedi. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3143 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim