• BIST 8718.11
  • Altın 2243.746
  • Dolar 32.3319
  • Euro 35.1426
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Organ nakli ilave ücret hakkında duyuru

Organ nakli ilave ücret hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Organ nakli sonrası takip ve kontrol başvurularından ilave ücret talep edilmemesi hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı : 23642684-010.99
Konu : Organ Nakli İlave Ücret

Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)’nin “1.9.3 İlave Ücret Alınmayacak Sağlık Hizmetleri” başlıklı maddesinin 1’inci fıkrasında “Aşağıda belirtilen sağlık hizmetleri için hiçbir ilave ücret alınamaz” denilerek e) bendinde “Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri” sayılmıştır. Bu hüküm ile sağlık hizmet sunucuları tarafından organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin verilen sağlık hizmetleri için herhangi bir süre kısıtlaması olmaksızın ilave ücret alınamayacağı açıkça belirtilmiştir.

Bilindiği üzere organ nakledilen hastaların sürekli kontrol altında tutulma zorunluğu bulunmaktadır. Organ nakli bir defaya mahsus yapılan bir operasyon ve tedavi yöntemi olmayıp hastalar nakil olduktan sonra da belirli dönemlerde kontrolleri devam etmektedir.

Ancak Bakanlığımıza çeşitli yollardan yapılan başvurulardan, nakli gerçekleştiren sağlık hizmet sunucularında bu hastaların takibi yapılırken ilave ücret talep edildiği/alındığı, ilave ücret ödeme gücü olmayan hastaların takip ve kontrol amaçlı sonraki başvurularında çoğu zaman kamuya ait başka sağlık tesislerine yönlendirildiği anlaşılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile konuyla ilgili yapılan yazışma neticesinde alınan cevabi yazıda; yukarıda yer verilen SUT hükümlerine atıfta bulunularak “sağlık hizmet sunucuları tarafından organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin verilen sağlık hizmetleri için herhangi bir zaman kısıtlaması olmaksızın hiçbir ilave ücret alınamayacağı ve sağlık hizmet sunucuları tarafından hasta mağduriyetine sebep verilerek SUT ve Kurumun konu ile ilgili diğer mevzuatlarına aykırı yapılan iş ve işlemler hakkında sözleşme/protokol hükümleri gereği işlem yürütüleceği” tarafımıza bildirilmiştir.

Bu itibarla hasta mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi bakımından konunun ilinizde bulunan tüm sağlık hizmet sunucularına duyurulması hususunda;

Gereğini ve bilgilerinizi rica ederim.

Prof. Dr. Nurullah OKUMUŞ
Bakan a.
Genel Müdür

DAĞITIM :
Gereği :                                                Bilgi:
81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)        Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu
                                                            
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı

 

Yazının aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 12333 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim