• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Oruç tutanlara beslenme önerileri

Oruç tutanlara beslenme önerileri
Öğünlerin, sahur ve iftarla 2 ana öğün iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla 2 ara öğünden oluşması gerekiyor.Öğünlerin, sahur ve iftarla 2 ana öğün iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla 2 ara öğünden..

Diyetisyen uzmanı Aysun Yorulmaz, vatandaşlara beslenme gereksinimi konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, özellikle bu yıl hava sıcaklıklarının tüm yurtta oldukça yüksek seyretmesi ve sahur ile iftar vakitleri arasındaki uzun süre göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık 15 saat sürecek olan bir açlık sonrasında kısa sürede çok fazla besini tüketmenin mide rahatsızlıkları ve daha pek çok sağlık problemine neden olabileceğini belirten Yorulmaz, Ramazan ayında öğünlerin, sahur ve iftarla 2 ana öğün iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla 2 ara öğünden oluşması gerektiğini ifade etti.

Yorulmaz açıklamasını şöyle sürdürdü : "Günde ortalama 2-2,5 litre suyun yanı sıra, enerji verirken sıvı ihtiyacını ve elektrolit dengesini de sağlamak için daha çok ayran, daha çok sebze meyve tüketmeliyiz. İftarda ağır yağlı kızartma gibi gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Çorba ile açılıp bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçilmesi hem doygunluk hissinin sağlanması hem de sindirim problemlerinin önlenmesi açısından etkili olur. Çorbadan yarım saat sonra etli sebze yemeği, salata, sütlü tatlı ile devam edilebilir. İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar halinde, iyi çiğneyerek yenmeli ve sık aralıklarla besin tüketilmelidir. Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır.

Ramazan ayında öğün tüketim sıklığındaki azalmayla birlikte görülen kabızlık şikayetini önlemek amacıyla iftardan bir - bir buçuk saat sonra yaz ayında olmanın avantajını kullanarak meyve tüketilmelidir. Özellikle karpuz bol su içeriği ve yaz meyvesi olması sebebiyle iyi bir seçimdir. İftardan 2 saat sonra yapılacak olan hafif yürüyüşler daha rahat bir sindirim ve daha rahat bir uyku uyunmasını sağlayacaktır.

Sahurda doygunluk kapasitesi yüksek, acıkmayı geciktiren, hazmı kolay besinler tercih edilmelidir. Açık çay, bitki çayları, peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşil sebzeler, kuru meyve, muz, elma, yumurta, kepekli veya çavdar ekmeğinden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir. Yada çorba, az yağlı etli veya zeytinyağlı yapılmış sebze yemekleri, yoğurt ve kompostodan oluşan gıdalar da yenilebilir.

Kronik hastalığı olanların ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları gerekir. Oruç tutarken sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilir, besin seçimi ve miktarı kişiye özgü olarak hazırlanarak vücudun toksinlerden arınması, metabolizmanın dinlenmesi sağlanır. Orucun asıl amacı da bireyin bedenen ve manen bütün fazlalıklarından arınması ve dinlenmesidir. Bir ay boyunca sindirim sistemi de bu sayede kendini yeniler."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3220 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim