• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Osteoporoz hayatı olumsuz etkiliyor

Osteoporoz hayatı olumsuz etkiliyor
Osteoporoz, kemiklerden mineral kaybıyla oluşan bir hastalıktır ve daha çok menopozdan sonra görülmektedir.

Osteoporoz, kemiklerden mineral kaybıyla oluşan bir hastalıktır ve daha çok menopozdan sonra görülmektedir. Menopoz döneminde azalan östrojen kemiklerden kalsiyum atımını hızlandırır. Genellikle sırt ağrısı, boyda kısalma veya kalça kırığı olmadan varlığı hissedilmez. Erkeklerde de mineral kaybı olabilmektedir ama kadınlarda bu durum daha hızlıdır.

Korunmak için neler yapılabilir?

Kalsiyumdan yeterli beslenin
Günde 1000-1200mg. (2 su bardağı süt ve 2 kase yoğurt) kalsiyum tüketmek önemli ve mümkün olduğu kadar süt ve süt ürünlerinin az yağlı olmasına özen gösterin. Bulgulara göre gerekirse takviye de alınabilir.

Çinko ve magnezyum seviyelerinizi de ölçtürün
Kalsiyumun yanı sıra çinko ve magnezyumda kemik sağlığı açısından önemlidir. Özellikle magnezyum seviyesinin düşmesi D vitamini yoğunluğunu azaltır.

Fazla D vitamini almayın
Bilinenin tam tersine fazla miktarda alınan D vitamini kemikleri güçlendirmez. D vitamini takviyesinin en uygun ve doğal yolu güneş enerjisidir. Ama evden dışarı çıkılamıyorsa takviye gerekebilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

Şekerli ve tuzlu yiyeceklerden kaçının
Vücuttan mineral atımını hızlandırabildiği için şekerli ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmanızda fayda var.

Çok fazla et tüketmeyin
İhtiyacınızdan fazla et, tavuk, balık, yumurta alıyorsanız vücudunuzdan daha fazla kalsiyum atılalacak ve kemikleriniz zayıflayacaktır. Öğünlerinizde uygun miktarda yoğurt, ayran veya cacık tüketmeniz önemli.

Kahve tüketiminizi sınırlandırın
Kafein içeriği diğer besinlere göre yüksek olan kahve kemiklerden kalsiyum atımını hızlandırıp emilimini engelleyebilmekte.

Hergün düzenli egzersiz yapın
Hareketsizlik kemiklerden mineral ve protein kaybını hızlandırıp osteoporoza zemin hazırlar, bu nedenle düzenli egzersiz hayatın her anında önemlidir. Yürüyüş ise en ideal spordur eğer imkanınız varsa yüzme ile bütün kaslarınızı çalıştırıp kemiklerden kalsiyum kaybını azaltırsınız.

Maden suyu tüketin
İçtiğiniz suyun mineral yoğunluğu önemli hatta mümkünse düzenli olarak değiştirmenizde de fayda var. Bunun yanı sıra mineral bakımından zengin olan maden suyunu günde 1 veya 2 kez tüketebilirsiniz.

Kilo verin
Vücut yağ kitlenizin yaşınız ve cinsiyetinize uygun değerlerde olması kemik sağlığı açısından önemlidir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2650 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim