• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Otizmde özel eğitim şart

Otizmde özel eğitim şart
Sekiz yaşında otistik bir oğlum var. Otizm için kullanılan 'Hiperbarik oksijen' tedavisi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sekiz yaşında otistik bir oğlum var. Otizm için kullanılan 'Hiperbarik oksijen' tedavisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bize yardımcı olabilecek bir yöntem mi? F.N./Manisa

Genellikle 'gençleşmek' adına uygulanan bu yöntem, alternatif tedavi olarak otizm ve işitme kaybı sorunlarında da kullanılıyor. Kişinin, basınç odasında yoğunlaştırılmış oksijene maruz bırakılmasındaki amaç; kandaki oksijen miktarını artırarak plazmada istenmeyen maddelerin açığa çıkmasını sağlamak oluyor.

AMERİKA'DA YAYGIN
Son yıllarda, bebeğin anne karnındayken zehirlenmesi ve ağır kimyasal maddelere maruz kalması, otizm nedeni olarak gösterilmeye başlandı. Bebeğin beyin dokusunun anne karnındayken zehirlenmesinin; otizme neden olduğu varsayılıyor. Amerika'da sadece otizm üzerine hizmet veren bu tarz kurumlar vardır. Ancak Türkiye'de bu yöntem yeni yeni uygulanıyor. Profesyonel anlamda sadece otistik çocuklara hizmet veren yerler ise sınırlı sayıdadır.

GELİŞİMİ DESTEKLER
'Hiperbarik oksijen' tedavisi, otizmi tamamen düzeltmez; sadece gelişimini destekler. Bu uygulamayı; otizm için kullanabilirlik sertifikası olan yerlere yaptırmanız en doğru yaklaşımdır. Otizm tedavisinde kabul gören en etkili yöntem ise özel eğitimdir. Size tavsiyem; çocuğunuzun eğitimini aksatmayıp aksine daha yoğun hale getirmenizdir.



***
'6 şapka tekniği' işe yarar

Kızım bana sürekli okulda öğrendiği bir iletişim tekniği olan '6 şapka'yı uyguluyor. Üzgün olduğumda "Anne, sarı şapkanı tak" diyor. Onu anlayamıyorum. D.M./Konya

Kızınıza okulda öğretildiğini söylediğiniz '6 şapka tekniği'; daha çok kişilerin duygularını, objektifliğini ya da olumluğunu diğer tarafın fark etmesini sağlamaları için kullanılan sembolik bir oyundur.

SARI İYİMSERLİK DEMEK
Oyun; kırmızı, beyaz, siyah, sarı, yeşil ve mavi şapkalardan oluşur. Bu oyunda; kırmızı şapka öfkeyi, beyaz şapka tarafsızlığı, siyah şapka karamsarlığı, sarı şapka iyimserliği, yeşil şapka yaratıcılığı, mavi şapka sembolik olarak serinkanlılığı ifade eder. Empati becerisini de geliştiren bu yöntem; hem karşısındaki kişinin duygusal becerilerini değerlendirir, hem de kendi duygu ve sosyal becerilerini nasıl kullanması gerektiğini fark ettirir. Bence; siz de bu yöntemi öğrenin ve çocuğunuzu izleyin. Kızınız, iletişim ve mutlu olmak konusunda konusunda doğru yolda.

***

Okumadı diye kızmayın

Yedi yaşındaki kızım okumayı öğrenemedi. Kelimeyi söylerken ilk değil de ikinci harfi ile başlıyor. Okusun diye sürekli azarlıyorum. Ne yapmalıyım? F.L./Yozgat

Her şeyden önce; bir anne olarak kendinizi kontrol etmeyi öğrenin. Gerekirse bu konuda destek alın. Kızınızı okuyamadığı için azarladığınız zaman, sorun kısır döngüye girecek ve çözüm zorlaşacaktır.

SAKLI OLANI BULSUN
Kızınızda görsel algı sorunu olabilir. Bu sorun; görmeyle alakası olmayıp tamamen beynin farklı algılayışıyla ilgili bir problemdir. Bu konuda mutlaka bir pedagog ya da çocuk psikiyatristine danışın. Çocuğunuzun yap-boz becerisini artırmaya çalışın. 'Bir resmin içine saklanmış farklı şekilleri bulmasını sağlayan 'resimde saklı olanı bul' oyunlarını oynayın. Özellikle yazı yazarken kelime aralarına parmak mesafesi koyarak ayırt etmesini sağlayın. Ayrıca ona bir cümle söyleyin ve bu cümledeki her kelimeden sonra elini masaya vurmasını isteyin. Bu onun kelimeler arasındaki farklılığı da algılamasını sağlayacaktır. 


 ŞENAY YILMAZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2954 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim