• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Parkinson'da titremeye son

Parkinson'da titremeye son
İngiliz doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında “titrek felç” olarak tanımlanan Parkinson hastalığındaki harekette yavaşlama,...

İngiliz doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında “titrek felç” olarak tanımlanan Parkinson hastalığındaki harekette yavaşlama, titreme ve kas sertliği rahatsızlığı günümüz koşullarında gerçekleştirilen cerrahi operasyonla giderilmeye çalışılıyor.

Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, yaptığı açıklamada, Parkinson'un ileri yaşlarda sıkça görülen, beynin derin yerleşimli yapılarını etkileyen bir hastalık olduğunu, hareket bozukluğunun ise bu hastalığın en önemli bulgularından bir tanesini oluşturduğunu söyledi.

Parkinson hastalarının genelde hayattan kopuk yaşadığını dile getiren Kaya, “Hareket bozukluğu olan hastalarda yavaş adımlarla yürüme, harekette yavaşlama, titreme ve bununla birlikte kas sertliği oluşabiliyor. Bu bulguları taşıyan hastalarımız zaman içerisinde yürüyemez, kaşıkla yemeğini yiyemez duruma geliyor” dedi.

Hastalığın tedavisinde iki yöntem uygulandığını vurgulayan Kaya, bu tedavilerin ilkinin ilaç, diğerinin ise ameliyat olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“İlaç tedavisi, hastalığın erken döneminde etkindir. Bu hastaların beyninde “Dopamin” dediğimiz madde eksik olduğundan bu dönemde hastalar dopamin içeren ilaçlardan faydalanmaktadır. Zaman içinde ilaçların hastalığa karşı etkisi azalmakta, verilen ilaca bağlı yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Sallantı dediğimiz hareket bozukluklarının başlaması hastalığın tedavisinde tek seçeneğin ameliyat olduğunu gösteriyor.”

Gerçekleştirilecek operasyonda beyne yerleştirilen ve “beyin pili” olarak adlandırılan aletin beyindeki bir bölgeyi sessizleştirmek için kullanıldığını vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
“Beyinde derin yerleşimli ve milimetrik boyutta bazı çekirdekler vardır. Bu çekirdeklerden uygun olanın etkisini engelleyen bir işlem yapıldığında titreme, harekette yavaşlama ve vücut katılığında düzelme gözlemlenir. Bu çekirdek etkinliği iki yöntemle ortadan kaldırılabilir. İlk olarak o çekirdeğe ulaşılıp hasar verilir ve çekirdekte kalıcı bir hasar oluşur. İkinci yöntemde ise beyindeki bu çekirdeklere bir pilden beslenen elektrot ucu yerleştirilir. Pilden verilen uyarı, elektrodun yerleştiği çekirdeğin etkisini engeller ve böylece kalıcı hasar yapılmadan etki sağlanır. Beyne yerleştirilen pilin bir avantajı da ameliyat sonrası pil uzaktan kumandayla istenilen ölçüde ayarlanıp etkinlik oranı istenilen ölçüde artırılabilir. Bu pil ve elektrot sistemiyle yapılan işlemin ismi ise Derin Beyin Stimülasyonudur.”

Bu hastalığın tedavisinde son bir yıl içinde gözle görülür bir ilerleme sağlandığının altını da çizen Kaya, “Medicana Samsun Hastanesi olarak son bir ayda 5 tane Parkinson hastasını beyin pili ameliyatıyla eski sağlığına kavuşturduk ve bunu kamera kayıtlarına aldık. Bu az zamanda çok işler yapıldığının göstergesidir. Toplumda sık görülen hastalığın bu bölgedeki ve Türkiye'deki en önemli sağlık merkezlerinden birisi Samsun Medicana Hastanesidir. Bu hastalıktan muzdarip olan hastalar, rahatlıkla gelebilirler biz de ameliyatlarını gerçekleştirebiliriz” dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5591 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim