• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

‘Prematüre aile’lere müjde

‘Prematüre aile’lere müjde
Hürriyet Aile Genel Yayın Yönetmeni Pınar Reyhan, makamında ziyaret ettiği Sağlık Bakanı Recep Akdağ’dan müjdeli haber getirdi.

Bakan Akdağ, bebeği prematüre doğan annelerin daha fazla izin yapmaları için başlatılan “Annemi İstiyorum” kampanyasına destek verdi.

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, bebeği prematüre doğan annelerin daha fazla izin yapmaları için başlatılan “Annemi İstiyorum” kampanyasına destek verdi.
Hürriyet Aile’nin Genel Yayın Yönetmeni ve Hürriyet Yazarı Pınar Reyhan, dün Akdağ’ı makamında ziyaret etti. Reyhan, “www.annemiistiyorum.com” adresinde duyurusu yapılan “Annemi İstiyorum” kampanyası hakkında bilgi verdi. Bu kampanyayı bebeği prematüre doğan annelerin daha fazla izin yapmaları için başlattıklarını anlatan Reyhan, prematüre doğumlarla ilgili çalışan annelerin çok ciddi sıkıntıları bulunduğunu belirtti. Reyhan, “Bu anneler normal izinlerinin başlamasından çok önce doğum yapıyorlar. 8 haftalık doğum iznini eklediğinizde kadın aslında doğum yapacağı süreye bile gelmeden işe başlamak durumunda kalıyor. Bu durumda kalanların çoğu da işi bırakmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Bu haklı bir talep

8 senedir Sağlık Bakanlığı yaptığını belirten Akdağ ise kendisini en çok anne ve bebeklere yaptığı işlerin tatmin ettiğini söyledi. Prematüre doğum yapan annelerin izin taleplerinin son derece haklı ve insanca bir talep olduğunu belirten Akdağ, “Konu önüme geldiğinde çok mutlu oldum” dedi. Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile de görüşeceğini ve gereken desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Akdağ, sağlıkla ilgili gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Bizim dönemimizde doğum sonrası izin süreleri artırıldı. Yenidoğan merkezi olan tüm hastanelerde anne otelleri kurduk. Kışın çok yoğun geçtiği köylerde anneleri doğumdan bir ay önce şehirlere getiriyoruz, ağırlıyoruz orada doğumlarını yaptırıyoruz.

Avrupa’yı yakaladık

Türkiye’de 2002 yılında anne ölüm oranı yüzbinde 60’tı. Şimdi yüzbinde 16. Avrupa ortalaması yüzbinde 13. Avrupa ortalamasını yakalıyoruz. Bebek ölümleri 2002’de binde 43’tü, bu sene binde 10’un altına iniyoruz. Avrupa ortalaması ise binde 8. Hamilelerde ve çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık artık yok. Yenidoğan tetanosu diye bir hastalık vardı, o ortadan kalktı. Anne çocuk sağlığı konusunda son yıllarda Türkiye’de çok büyük ilerleme kaydedildi.

Eşim 6 normal doğum yaptı

Aslında sizin bize destek olmanız gerekiyor. Örneğin ben sezaryene karşı çok ciddi mücadele başlattım. Sezaryen oranı çok yüksek olan kadın doğum doktorlarını artık eğitime alıyoruz. ‘Sen doğum yaptırmayı bilmiyorsun demek ki’ diyoruz. Benim 6 çocuğum var, eşim her seferinde doğum yaptıktan kısa bir süre sonra aynı gün rahat rahat eve gidebildi. Bugün sezaryen oranı yüzde 40 ve bu oranın yüzde 20’yi geçmesi konunun istismar edildiğini gösteriyor.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1577 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim