• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Psikologlar meslek yasası istiyor

Psikologlar meslek yasası istiyor
Psikologlar, "Aldığımız eğitime uygun alanlarda, insanca koşullarda çalışmak için emekten ve toplumdan yana bir meslek yasası istiyoruz" dediler.

Toplumcu, emekten yana bir "Psikologluk Meslek Yasası" için önceki gün Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelen Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP), Sağlık Bakanlığı ile yapılan 'Meslek Yasası' görüşmelerine tüm psikologları temsilen katılan Türk Psikologlar Derneği'nin görüşme verilerini paylaşmadığını ve psikologları temsil edecek düzeyde olmadığını ifade etti. "Aldığımız eğitime uygun alanlarda, insanca koşullarda çalışmak için emekten ve toplumdan yana bir meslek yasası istiyoruz" dedi.

TODAP adına açıklamayı okuyan Özge Yılmaz, Türk Psikologlar Derneği'nin psikologların zararına çalışan bir dernek olduğunu, yöneticilerin; çalışan, işsiz ve öğrenci psikologların sorunlarına karşı farkındalık taşımadığını hatta kayıtsız kaldığını söyledi.

'ETİK İHLALİNE KAPI AÇILIYOR'
TPD'nin dar bir akademisyen ve terapist çevrenin çıkarlarını temsil ettiğini ifade eden Yılmaz, "TPD, Meslek Yasası sürecini hak ve etik alanında bir mücadeleden çok, terapistliği kimin yapacağına bir ayrıcalık ve rant kavgası olarak ele almıştır, azınlık bir psikolog grubunu ilgilendiren mesleğin serbest icra yetkisi için tartışırken çoğumuzun çalışma hakkını ellerinden alacak düzenlemeleri dayatmaktan çekinmemiştir" dedi.

TPD'nin psikoloji mezunlarının psikolog ünvanını kullanma yetkisinin 1 yıllık sertifikasyon ve sınav koşuluna bağlanmasını kabul ederek psikoloji mezunlarının işsizleşmesini ve psikoloji lisans eğitiminin değersizleşmesini kabul ettiğini söyleyen Yılmaz, "Psikologluk ünvanı bir ayrıcalık değil, çalışma hakkımızın güvencesidir" dedi.
Yılmaz, hazırlanmakta olan 'Meslek Yasası' tasarısının, psikologların mesleki eğitimine yıllardır hakim olan piyasa mantığının hukuki güvence altına alınmasından başka bir şey olmadığını söyledi.

TODAP üyesi Yılmaz, "Bugün çoğunluğu klinik alanın dışında çalışan psikologlar, çalışma koşullarını düzenleyen ve mesleğinin yeterli bir tanımını yapabilen yasadan yoksun olmanın da etkisiyle işsizlik, güvencesiz çalışma ve görev dışında çalıştırılma gibi birçok hak ihlali ile karşı karşıya gelmektedir" dedi. Yılmaz, TPD'nin bakanlığa sunduğu şartların psikologların var olan haklarını da kaybettireceğini ve psikoloji eğitiminin her koşulda ticarileşmesini, eşitsizleştirilmesini ve niteliksizleştirilmesini sağlayacağı ve etik ihlallerine kapı açacağını ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3380 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim