• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Ramazan ayında ağız kokusuna çözüm önerisi

Ramazan ayında ağız kokusuna çözüm önerisi
ODÜ Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çanakçı, Ramazan ayında ağız kokusunun giderilmesi için önerilerde bulundu.

Ramazan ayında dişlerin yeni bir fırça ile macunsuz şekilde temizlenmesi halinde ağız kokusunun yüzde 90 oranında azalabileceği bildirildi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Varol Çanakçı,  ağız kokusunun, sosyal ve psikolojik problemlere yol açabildiğini söyledi.

Çok yaygın bir durum olan ağız kokusunun kişileri bazen zor durumda bırakabildiğini anlatan Çanakçı, "Toplumumuzda çok sık görülen bu hastalık bugünlerde daha çok ortaya çıkabiliyor. Ağız kokusu ramazan ayında daha çok gündeme geliyor. Ağız kokusunu fark eden insanlarda zamanla psikolojik sorunlar da oluşuyor. Bu durum bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Örneğin mide, bağırsak, karaciğer veya ağızla ilgili diş çürüğü gibi hastalıklara neden oluyor. Bu yönüyle de haber verici bir özelliği var." diye konuştu.

Farklı şekillerde ağız kokusuyla karşılaşıldığına dikkati çeken Çanakçı, tükürük akışının az olduğu zamanlarda da ağız kokusunun oluşabileceğini dile getirdi.

Çanakçı, dil sırtındaki bakteri ya da sindirim sitemindeki gazlar nedeniyle koku meydana gelebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Sabah uyanıldığında bu nedenlerle ve gıda atıkları sebebiyle ağızda koku oluşuyor. Bununla beraber oluşan kokuyla tükürük akışı da azdır. Çünkü herhangi bir faaliyet olmadığı için tükürük hızı yavaştır. Sabah vaktinde diş fırçalandığında ve kahvaltı yapıldığında tükürük akışı artar, koku da ortadan kalkar. Yiyeceklerin de koku oluşumuna katkısı vardır. Özellikle soğan, sarımsak gibi ürünler tüketildiğinde koku verici moleküller oluşturuyorlar. Koku verici moleküller sindirimle kana geçer, kanla akciğerlere, akciğerden de konuştuğumuzda nefesimiz kokulu çıkar."

"Ramazan ayında olan ağız kokusu fizyolojiktir"

Ağızdaki yaralanma, ağız hastalığı, diş enfeksiyonu, periodontal hastalıklar, diş eti kanaması, diş çürümesi gibi sağlıksal sorunların kokuya sebep olduğunu aktaran Çanakçı, bu hastalıkların tedavi edilerek kokunun ortadan kaldırılabileceğini dile getirdi.

Ramazan ayında ağız kokusu şikayetinin çok sıkça dile getirildiğini vurgulayan Çanakçı, "Ramazan ayında olan ağız kokusu fizyolojiktir. Kişi sabah uyandığında tükürük akışı azdır, bakteriler artmıştır. Bu nedenle de ağızda kokar. Ramazanda uzun süreli açlık yaşanır. Vücut yeterli besin alınmadığı için bu eksikliği kapatmak için vücuttaki yağları ve proteinleri parçalıyor. Parçalama sonucu kimyasal kokular ortaya çıkıyor. Su içildiğinde ve diş fırçalandığında koku gidiyor. Ancak sahurda yediğimiz yiyeceklerin soğan, sarımsak gibi koku verici özelliklerinin olmaması gerekiyor." diye konuştu.

Çanakçı, ramazan ayında yaşanan ağız kokusunun psikolojik ve manevi bakımdan insanları etkilememesi gerektiğinin altını çizerek, "Ramazan ayında soğan, sarımsak, aşırı kafein gibi ağız kokusuna sebep olacak ürünleri kullanmamamız lazım." dedi.

"Yeni fırça ile diş temizlenebilir"

Oruçlu bir kişinin yeni bir fırça yardımıyla dişini temizleyebileceğini aktaran Çanakçı, şunları kaydetti:

"Ramazan ayında ağız kokusu için sabah uyanıldığında bir önerim var. Yeni bir fırça alınmalı, hiç macun değmemiş. Bu fırça ile dişler tek tek fırçalanacak. Dil sırtı da aynı şekilde temizlenerek ağız çalkalanmalı. Yaptığım araştırmada orucu kaçıran bir yönü yok. Fırçalama sonucu yüzde 90 oranında ağız kokusu giderilecektir. Bu fırçalama gün içerisinde birkaç defa tekrarlanabilir. Ancak macun kullanılmadan, kuru bir fırça ile bu işlem yapılmalıdır."

Prof. Dr. Varol Çanakçı, sahur vaktinde en son tüketilen ürünün "su" olması gerektiğine işaret ederek, "Sahurda süt, çay, kahve içilebilir. Ancak en son içecek su olmalıdır. Çünkü sütün içerisindeki yağın diş üzerinde duruyor. Diş ve diş eti serttir. Yiyecek ile süt, çay ve kahvenin bileşenleri dişte kalabiliyor. Bunlar içilebilir fakat en son su içilmelidir. Suyun temizleyici, akıcı özelliği vardır. Mutlaka yatmadan önce de dişlerin fırçalanması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6062 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim