• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Rüşvet verenler kurtuldu alanlar cezalandırıldı

Rüşvet verenler kurtuldu alanlar cezalandırıldı
‘Neşter-1 Operasyonu’ davasında aralarında ünlü doktorların ve işadamı Edin’in bulunduğu 30 kişi hakkındaki davalar zamanaşımı nedeniyle düştü. ‘Rüşvet alan’ doktorlar ise bu suçun zamanaşımı 15 yıl olduğu için hapis cezası aldı

Sosyal güvenlik kurumlarına kardiyoloji malzemesi satışında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yapılan “Neşter-1 Operasyonu” davası 9 yıldan bu yana bitirilemeyince, aralarında işadamı Mehmet Nazif Edin ile ünlü doktorlar hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte yardım etmek, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet vermek ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından açılan davalar zamanaşımından düştü.
Mahkeme, aralarında ünlü kardiyolog Derviş Oral’ın da bulunduğu 5 sanığı ise “rüşvet almak”, 1 sanığı ise “resmi evrakta sahtecilik” suçundan 3 yıl 10 ay 20 gün ile 11 yıl 8 ay arasında hapse mahkûm etti. “Rüşvet vermek” suçundan yargılanan sanıklar hakkındaki davalar, bu suça öngörülen zamanaşımı süresi dolduğu için düşürülürken, yine eski TCK’ya göre zamanaşımı süresi 15 yıl olan “rüşvet almak” suçundan ise sanıklar cezalandırıldı.

Dr. Örnek’e 10 yıl hapis
Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan davanın Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmasında, karar çıktı. Derviş Oral, Ferhan Özmen, Barbaros Dokumacı gibi ünlü doktorlardan oluşan 9 sanığın “suç örgütüne yardım etmek” suçundan beraatine karar veren mahkeme, işadamı Mehmet Nazif Edin’in de aralarında bulunduğu 26 sanığın da “mal satışından kaçınmak” suçundan beraatlerine karar verdi.

Süre dolunca dava düştü

Mahkeme, aralarında işadamı Mehmet Nazif Edin ile sosyal güvenlik kurumuna ilaç satan firma sahibi ve yöneticilerinden oluşan sanıklar hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte yardım etmek, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet vermek ve görevi kötüye kullanmak” suçlarından açılan davaları da, bu suçlara öngörülen zaman aşımı sürelerinin dolması nedeniyle düşürdü.

“Resmi evrakta sahtecilik” suçundan doktor Ender Örnek’i 2 yıl 6 ay, “rüşvet almak” suçundan ise 7 yıl 9 ay 10 gün hapse mahkum eden mahkeme, sanık doktorlardan Derviş Oral’ı “rüşvet almak“ suçundan 11 yıl 8 ay, Ferhan Özmen’i 7 yıl 9 ay 10 gün, Levent Yıldıran, Barbaros Dokumacı ve Mehmet Metin’i ise 3’er yıl 10’ar 20’şer gün hapis cezasına mahkûm etti.

Eski TCK’ya göre rüşvet vermek suçuna öngörülen zamanaşımı 7.5 yıl. “Rüşvet vermek” suçundan yargılanan sanıklar hakkındaki davalar, bu suça öngörülen zamanaşımı süresi dolduğu için düşürülürken, yine eski TCK’ya göre zamanaşımı süresi 15 yıl olan “rüşvet almak” suçundan ise sanıklar cezalandırıldı.


Neşter-1 Operasyonu
Kamuoyunda “Neşter-1 Operasyonu” olarak bilinen soruşturma, 2002 yılında dönemin Ankara DGM Savcısı, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan tarafından yapılmıştı. Tıbbi malzeme alımında SSK’yı 173 milyon dolar ödemekten kurtaran ancak devlet tarafından DGM savcısı iken Ankara’ya düz savcı olarak atanan Aldan’a, Toplumsal Saydamlık Derneği tarafından 2004 yılı “Dürüstlük ve Yolsuzlukla Mücadele Ödülü” verilmişti. SSK’ya tıbbi malzeme satışına ilişkin gerçekleştirilen “Neşter-1 Operasyonu” ile Türkiye’nin 2004 yılı rakamlarına göre 12 milyar dolar olan tıbbi malzeme alımında yüzde 60 oranında düşüş yaşanması sağlanmıştı. Operasyon sayesinde SGK, tanesini 1.750 dolardan aldığı bir stenti 173 dolardan almaya başlamıştı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3446 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim