• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Safra kesesi kanseri hızlı yayılıyor

Safra kesesi kanseri hızlı yayılıyor
Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Emek “Safra yolları kanseri” hakkında bilgi verdi.

Safra kesesi kanseri, sindirim sistemi içinde gelişebilen kanserler arasında 5. sıklıkta görülmektedir. Bu kanser türü, sıklıkla 60 yaş ve üzeri kişilerde görülür ve oldukça agresiftir. Safra kesesi işlev görmeden de yaşanabilen bir organ olduğu için genellikle kanser çok ilerlediğinde hastalar durumun farkına varır. İlerlemiş kanser vakalarında önde gelen bulgu sarılık ve karında, safra kesesinin bulunduğu alanda, büyük bir kitle hissidir. Ağrı daha az rastlanan bir bulgudur.

Safra kesesi kanserinin kesin nedeni bilinmiyor

%90’ının üzerinde bir oranda, safra kesesi kanseri vakalarında safra taşı bulunduğu da gözlemlenmektedir. Bu durum kanserin taştan etkilenerek ortaya çıkabileceği görüşünü ortaya çıkarmıştır; ancak “Safra kesesi taşı kanser yapar” gibi bir görüş kesinlik kazanmış değildir. Sadece taş ile kanserin sıkı birlikteliği yıllardır kuşku yaratmaktadır. Safra kesesi taşının yaptığı hastalıklar arasında kanser en son sırada gelmektedir. Taş öncelikle enfeksiyon, safra yollarında tıkanma, sarılık ve pankreas iltihabına yol açar. Bu nedenle kanser oluşumunu önlemek için ameliyat ile safra kesesi alınmalıdır diye bir yöntem ve görüş yoktur.

Safra kesesi kanserinde cerrahi müdahale şarttır

Safra kesesi kanseri tedavisi; tümörün cerrahi yöntemlerle çıkartılmasını gerektirmektedir. Bunun için karaciğerin bir kısmını almak dahil olmak üzere çok büyük çaplı ameliyatlar da yapılmaktadır. Ama safra kesesi kanserlerine tanık olduğumuzda çok ileri evrelere gelinmiş olunduğu için, hastaların ameliyat şansları çoğunlukla olmamaktadır. Bu durumda yaşamı daha kolay hale getirici, ağrı azaltıcı, sarılık giderici yöntemlerle hastaların son günlerini daha iyi geçirmeleri sağlanmaktadır. Gelişmekte olan bazı ilaçlar hastalığı yavaşlatmaktadır.

Safra yolları kanseri çok sık tekrarlanan enfeksiyonlarla kendini gösterebilir

Safra kesesi dışındaki diğer safra yollarında özellikle tekrarlayan enfeksiyonlar safra yolları kanserine yol açabilmektedir. Safra yolları enfeksiyonları sarılık ile beraber seyreden; ağrı, ateş yüksekliği belirtileri veren bir rahatsızlıktır. Atakları şiddetli olduğundan hasta mutlaka hastaneye başvurur. Burada hekimlerin bu tarz çok sık tekrarlayan enfeksiyonlarda kanser olasılığını kontrol etmeleri gerekmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 46868 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim