• BIST 9693.46
  • Altın 2507.571
  • Dolar 32.5778
  • Euro 34.7576
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Safra kesesinde taş olanlar risk altında!

Safra kesesinde taş olanlar risk altında!
ABD'de en yaygın kanser türleri arasında beşinci sırada bulunan safra kesesi kanseri; kadınlarda erkeklere göre altı kat daha fazla görülüyor.

ABD'de en yaygın kanser türleri arasında beşinci sırada bulunan safra kesesi kanseri; kadınlarda erkeklere göre altı kat daha fazla görülüyor. Safra kesesinde taş olan, kilolu ve sigara içen kadınların hastalığa yakalanma riski yüksek

ABD'de her yıl altı ila yedi bin kişide görülen safra kesesi kanseri öldürücü bir kanser türü... İşte hastalığın belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler:
ameliyatta fark edilir
Vakaların büyük çoğunluğu; tesadüfen safra kesesi ameliyatları esnasında ortaya çıkmaktadır. Safra kesesinde taş olanların yüzde 1'inde bu kanser türü görülmektedir.
Safra kesesi kanserlerinde çevre faktörlerinin de suçu olduğu bilinmektedir. Özellikle konserveler- de bulunan metilkolantren ve nitrozamin gibi katkı maddeleri bu riski artırmaktadır. Bu katkı maddeleri, raf ömrü uzun olan tüm gıdalarda bulunmaktadır.
geç ortaya çıkar
Safra kesesi kanserlerinin kötü seyretmesinin en önemli nedeni; şikayetlerin çok geç ortaya çıkması ve tümörün erken evrelerde tespit edilememesidir. Hastalık; Amerika'da en yaygın görülen kanser türleri arasında beşinci sıradadır.
Safra kesesi taşının yanı sıra; kesedeki enfeksiyonlar da bu tümöre hazırlık yapar. Hastalık yaşla birlikte ilerler. Bu kanserde kadınlar, erkeklere nazaran altı kat daha fazla risk altındadır.
Kağıt ve tekstil işinde çalışanlar da safra kesesi kanseri tehlikesi altındadır. Şişmanlık, sigara kullanımı, parazit enfeksiyonları da hastalığın nedenleri arasında sayılabilir.

KARACİĞERE SIÇRIYOR
Safra kesesi tümörleri kese duvarını sardıktan sonra karaciğer dokusuna yayılmaktadır. Safra kesesi kanserleri, erken evrelerde nadiren bulgu vermektedir. Buradaki en büyük tehlike; hastalığın karaciğere yayılması, lenf nodu tutulumu ve uzak metastazdır.

BULANTI VE KARIN AĞRISI
Hastalığın belirtileri çoğunlukla safra taşları ve enfeksiyona bağlanmaktadır. Karın ağrısı, bulantı, genişlemiş ve ele gelen safra kesesi, sarılık ve kaşıntı gibi semptomlar; kanserin çeşitli evrelerinde görülmektedir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13700 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim