• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan "Aile hekimliği ve nöbet hizmetleri" toplantısı

Sağlık Bakanlığı'ndan "Aile hekimliği ve nöbet hizmetleri" toplantısı
Gümüş: "Aile hekimlerimiz mesai kaydırması yapabilirler. Sadece hafta sonu aile hekimimiz ayda 1 kez ilave cumartesi günü çalışacak. Bu bakımdan kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi, aile hekimlerimizi çok sıkıntıya sokma durumu yoktur"

Sağlık Bakanı Müsteşarı Eyüp Gümüş, "Aile hekimlerimizin ofislerinde, özellikle hafta sonu cumartesi günü, sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir gece kalmak değildir" dedi.

Yeşilköy'deki WOW Airport Otel'de düzenlenen "Aile hekimliği ve nöbet hizmetleri" konulu toplantıya, Gümüş'ün yanı sıra Türk Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. Seçil Özkan ve İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Prof. Dr. Nurhan İnce katıldı.

Toplantıda konuşan Gümüş, Türkiye'de 84 bini Sağlık Bakanlığı, 26 bini özel sektör, 15 bini de üniversite hastanelerinde olmak üzere toplam 125 bin hekimin görev yaptığını söyledi.

Türkiye'de bütün vatandaşlara hizmet vermeye çalıştıklarını ifade eden Gümüş, 21 bin 350 aile hekimliği kadrosu bulunduğunu aktardı. Aile hekimlerinin fevkalade önem arz eden bir alan olduğunu belirten Gümüş, "Sağlık Bakanlığı koruyucu sağlık hizmetinin temel alanı, aile hekimliğidir. Aile hekimliği de giderek güçlendirilecektir. Son 10 yılda çok ciddi şekilde vatandaşlarımızın sağlığa erişimi arttırılmıştır. Mahallelerinde vatandaşlarımızın kendi aile hekimlerine giderek, basit hastalıkların tedavisinde veya koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında hizmet almaları hedeflenmiştir" diye konuştu.

Anne ve bebek ölüm oranlarında son 10 yılda çok büyük düşüş kaydedildiğini vurgulayan Eyüp Gümüş, şöyle devam etti:

"5 yıllık dönemde aile hekimlerimizin sayısını 30 binli rakamlara çıkarmak istiyoruz. Her bir aile hekimimize de yaklaşık 2 bin-2 bin 500 civarında vatandaşlarımızı bağlamayı amaçlıyoruz. Vatandaşlarımızın büyük hastanelere gitmesini istemiyoruz. İlaç yazdırma konusunda vatandaşlarımızın büyük hastanelere gitmeleri, oralarda büyük kalabalık oluşmasına neden olmaktadır. Sağlık gücümüzle 77 milyona yakın olmak istiyoruz. Aile hekimlerimizin ofislerinde, özellikle hafta sonu cumartesi günü, sadece 8 saat gündüz hizmet vermesini istiyoruz. Bu bir gece kalmak değildir. Bu hafta sonu sağlık hizmetinin aile sağlığı merkezlerinde gündüz 8 saatlik ücretini ödeyerek devam ettirmelerini istiyoruz. Vatandaşlarımız cumartesi, pazar günleri bizim çok büyük hastanelerimize gidiyor. Basit bir ağrısı var ve biz bunları aile sağlığı merkezlerinde aile hekimlerimizin görmesini istiyoruz. Çünkü izdiham ve kalabalık ciddi acil hastalıkların tedavisinde zorluklar meydana getiriyor. Bu elimizdeki gücü doğru kullanmak istiyoruz.''

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, cumartesi günü 8 saatlik çalışmanın bir gece nöbeti olmadığını vurgulayarak, aile hekimlerinin hafta içi herhangi bir nöbetleri olmadığını hatırlattı.

- "Özlük haklarını vererek sağlamalarını istiyoruz"

Gümüş, aile hekimlerinin hafta içi normal mesailerini yapacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Aile hekimlerimiz mesai kaydırması yapabilirler. Sadece hafta sonu aile hekimimiz ayda 1 kez ilave cumartesi günü çalışacak. Bu bakımdan kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi, aile hekimlerimizi çok sıkıntıya sokma durumu yoktur. Biz beraber bir hizmet veriyoruz. Türkiye'de her yıl 5 bin yeni hekim mezun oluyor. 2 yıl içerisinde zaten yeni mezunlarla aile hekimi sayımızı 30 bine çıkardıktan sonra daha da güçlü bir sistemimiz olacak. Amacımız vatandaşlarımızın hafta içi gidemediği basit hastalıklarını tedavi ettirmek amacıyla ofislerinin açık kalmasını istiyoruz. Bu durumu da özlük haklarını vererek sağlamalarını istiyoruz."

Sağlık Bakanlığı'nın halk sağlığı kurumlarını güçlendirmeyi planladığını söyleyen Gümüş, vatandaşların hastalanmasını önlemeyi ve koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmeyi amaçladıklarını aktardı.

Aile hakimlerinin ofislerinin yeniden düzenleneceğini belirten Gümüş, "Aile sağlığı merkezini 2015 yılı itibarıyla tanıtacağımız. Aile hekimlerimiz bu mekanlarda hizmet verecek. Acil ünitesi, polikliniği gibi merkezler kuracağız. Yaklaşık 2 bin merkez inşa edeceğiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6174 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim