• BIST 9980.13
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan Champix açıklaması

Sağlık Bakanlığı'ndan Champix açıklaması
Sağlık Bakanlığı, vareniklin etken maddeli ilacın Türkiye'de Champix adı ile 2008 yılından bu yana ruhsatlı olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, vareniklin etken maddeli ilacın Türkiye'de Champix adı ile 2008 yılından bu yana ruhsatlı olduğunu bildirdi. Bakanlık, ruhsat aldığı tarihten itibaren Türkiye'de 70 binden fazla kullanılan ilaçla ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne sadece bir intihar düşüncesi, bir halüsinasyon, bir de anormal rüya görme vakasının bildirildiğini kaydetti.


Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; bugün gazeteler ve internet sitelerinde yayınlanan 'Bakanlık tarafından ücretsiz dağıtılan, Champix sigara bıraktırma ilacının, intihar eğilimine ve intihara yol açtığı' ve 'Bakanlıktan ücretsiz intihar ilacı' başlıklı haberlerle ilgili açıklama yapılmasına gerek duyulduğu bildirildi.

Açıklamada; tütün kullanımının, dünyada hipertansiyondan sonra ikinci ölüm nedeni olduğu ve dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin ölümüne sebep olduğu aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın, artan sigara tüketimi ve sigaranın sağlığa zararlarına dikkat çekecek politikalar ile tütün kullanımını azaltmaya yönelik uygulamalarda çok önemli başarılar elde ettiği ifade edilen açıklamada, "Bunların başında Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair 4207 Sayılı Kanun yapılarak Dumansız Hava Sahası adıyla yürüttüğü kampanya ile sigara ve tütün ürünlerinin kullanılamayacağı alanları belirlemiş, medyamızın da bu konudaki desteğiyle, insan yaşamı ve sağlığı adına önemli bir mücadeleyi toplum adına hayata geçirmiştir." denildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 adıyla Sigarayı Bıraktırma Hattı'nın kurulduğu hatırlatılan açıklamada, "Başvuran vatandaşlarımızı, uzman sağlık ekibi bulunduran sigara bırakma polikliniklerine yönlendirerek ücretsiz tedavi ve ilaç desteği sağlamıştır. Sadece iki ay içerisinde 200 binden fazla başvurunun olması bu konunun ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir." ifadelerine yer verildi.

Sigara bırakmaya destek amaçlı vareniklin etken maddeli ilacın tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verileceği ve ilaç kullanımının hekim kontrolünde takip edileceği belirtilen açıklamada şu görüşler aktarıldı:

"Haberlere konu olan vareniklin etken maddeli ilaç Türkiye'de Champix adı ile 2008 yılından bu yana ruhsatlıdır. Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa'da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikâyetler, ilacın Kısa Ürün Bilgisi(KÜB)'nde yer almış yan etkilerdir. Bu şikâyetler ile ilgili uyarılar, ülkemizde de onaylı olan KÜB'de kara kutu içerisinde yer almaktadır. Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, bir de anormal rüya görme vakası yaşanmıştır."

Açıklamada, Avrupa ve ABD'de konu ile ilgili güncel olarak yayımlanmış yeni bir güvenlik bulgusu ya da ilaçla ilgili yayımlanan yeni bir uyarı ve alınan bir aksiyon bulunmadığı kaydedildi. Bakanlıkça oluşturulan Bilim Kurulu'nun konuyu incelediği belirtilen açıklamada, sonucun kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 43048 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim