• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan rehberi

Sağlık Bakanlığı'ndan Ramazan rehberi
Bu yıl Ramazan ayının yazın en sıcak günlerine denk gelmesi Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Bakanlık, sahur ve iftarlar için önemli uyarılar ve oruçta sağlığı koruyacak önerilerde bulundu. Sağlık Bakanlığı, bu sene Ramazanın yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle sahur ve iftarlar için önemli uyarılarda bulundu. Bakanlık uzmanlarınca hazırlanan önerilerde özellikle iftarlarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiği belirtildi. Ramazan ayında oruç tutan insanların günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirdiği kaydedildi. Bu ayda hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin artışa geçtiği aktarılırken, “Bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır.

Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir” denildi.

Sahuru kesinlikle atlamayın

Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığı belirtilirken sıvı ihtiyacını karşılamak için ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları vb. sık sık tüketmeye özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Raporda;

“Sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalı. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 16-17 saat olan açlığı, ortalama 20 saate çıkarır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır” ifadelerine yer verildi. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.”

GÜNDE 12-14 BARDAK SU İÇİN

-Sahur ve iftara yaymak üzere günlük en az 2- 2,5 litre (12-14 su bardağı) su için.

-Öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat arayla olacak şekilde iki ara öğün şeklinde düzenleyin.

-İftar yemeğinden hemen sonra dinlenmek yerine biraz hareket edin, kısa mesafeli yürüyün.

-Aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edin.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2430 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim