• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlık harcamaları kontrollü bir şekilde artıyor

Sağlık harcamaları kontrollü bir şekilde artıyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta son 9 yılın altın harflerle tarihe yazıldığını söyledi. Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine başlanan, ...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta son 9 yılın altın harflerle tarihe yazıldığını söyledi.

Akdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesine başlanan, Kütahya-Simav ve Van depremi mağdurlarına maaş bağlanmasını öngören, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde söz aldı.


Komisyonlara 9 yıldır gidip geldiklerini belirten Akdağ, ''Tekkeyi burada bekliyoruz hep beraber. Komisyon üyesi olmayan milletvekilleri geliyor, veriyor, veriştiriyorlar. Ondan sonra çekip gidiyorlar. Kime cevap vereceğiz, gıyabında ne söyleyeceğiz, bilemiyoruz. Yanımızda bir bürokratla istişare için iki kelime konuşsak bize tepki gösteriyorlar'' diye konuştu.

''Koruyucu sağlık hizmetlerini zirvesine çıkaran hükümetiz'' ifadesini kullanan Akdağ, ''Bulaşıcı hastalıkları yendik. Tüberkülozu geriletme noktasında Avrupa ortalamasının çok önündeyiz. Kızamıkta da durum böyle. Asırlardır devam eden sıtma problemlerini sıfıra düşürdük. Anne ve bebek ölümlerini tüm dünyanın takdir ettiği şekilde aşağıya çekmiş bir ülkeyiz. Aşılama oranlarını yüzde 97'ye çekmiş bir ülkeyiz. Bunu AK Parti hükümetleri yaptı. Elbette milletçe beraber kazandık'' dedi.


Sağlıkta son 9 yılın altın harflerle tarihe yazıldığını vurgulayan belirten Akdağ, ''Bunu tüm yabancı kaynaklar teslim ediyorlar. Bu gerçekliği kabul edelim'' ifadesini kullandı.

Milletvekillerinin konuşmalarında, ''özel hastanelerin kara para aklama merkezi haline getirildiğini'' söylediklerini anımsatan Akdağ, şöyle devam etti:

''Sektör kendisini savunacak durumda değil. Onun için haksızlık etmeyelim. Böyle bir bilgi, belge varsa verilsin, gereğini yerine getirelim. Biz de böyle bir belge, en ufak bir bilgi yok. Özel hastaneler halka hizmet için yapılan yatırımlardır. Bunları halkın hastaneleri haline getirdik. Üstelik özel hastanelerin büyümelerini de kontrol altına aldık.''

''550 dolar civarında''

Sağlık harcamalarının artması kadar tabii bir şey olamayacağına belirten Akdağ, nüfusun ve istihdama katılan birey sayısının arttığına dikkati çekti. Akdağ, ''Ama bunların ötesinde biz bir refah ülkesi olmaya doğru süratle ilerliyoruz'' görüşünü ifade etti.

''Sağlık harcamalarımız acaba kontrolsüz mü artıyor, mesele budur-'' sorusunu yönelten Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sağlığa harcadığımız para, kişi başına 550 dolarlar civarındadır. Türkiye'de biz sağlığa hala istediğimiz gibi para ayıramıyoruz. Harcamaların artması tabiidir. Hükümetlerin bu harcamaları kontrol altında tutmaya çaba göstermesi de tabiidir. Sağlık harcamaları, toplam kamu bütçesinde yüzde 8'den yüzde 12'ye çıkmıştır. Biz bununla iftihar ediyoruz. Eğitimin de diğer sosyal harcamaların da payı arttı. Neden- Faize daha az para ödüyoruz da ondan. Faize daha az para ödeyip, oradan arta kalan parayı sağlığa diğer sosyal hizmetlere ayırıyoruz ama sağlığa daha fazla para harcamalıyız.''

''Kendi yağımızla kavrulacak hale geldik''

Tasarı ile amaçlarının lüzumsuz ilaç kullanımını önlemek olduğunu belirten Akdağ, sosyal haklar açısından dünyanın en ileri ülkeleri arasına sayılan kuzey Avrupa ülkelerinde bile toplamda yüzde 40'a kadar varan katkı payları bulunduğunu anlattı. Akdağ, ''Türkiye'de bu rakamlara ulaşılsın istemiyorum ama 'gereksiz ilaç kullanımını önleyeceğiz' diyorsak bu da bir enstrümandır'' dedi.


Türkiye'de bir zamanlar herkesin, ''IMF'siz yapamayız'' sözlerini ettiği bir dönemden geçildiğine anlatan Akdağ, ''Bunun tersini başarabilmiş yegane hükümet, AK Parti hükümetidir. 'Artık size ihtiyacımız yok, kendi yağımızla kavrulacak hale geldik' diyebilen bir ülke haline geldik. Bununla iftihar ediyorum'' diye konuştu.

''Sağlık harcamalarının kontrollü bir şekilde arttığını'' vurgulayan Akdağ, ''Devletimizin gücü, bütçemiz bunları karşılamaya yetmektedir. Bundan sonra da bunları yetirmek için bu tedbirleri alıyoruz. Vatandaşımız sağlık hizmetlerine ve ilaca rahatça ulaşıyor, devam etsin istiyoruz. Yeşil kartla vatandaşlarımızın ödedikleri katkı paylarını sosyal yardımlaşmadan geri almaları mümkündür teknik olarak'' açıklamasında bulundu.


 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim