• BIST 9524.59
  • Altın 2486.44
  • Dolar 32.5543
  • Euro 34.6727
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık hizmeti almaya müstehak değilsiniz

Sağlık hizmeti almaya müstehak değilsiniz
"Herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamında” sözü yabana atılacak gibi değil. Bu sigorta dışına çıkmak, prim ödemekten kaçmak mümkün değil. Eğer ki primlerinizi ödememişseniz ...

Dikkat: Çocuğunuz da prim ödeyecek
1 Ocak 2012’de yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasıyla çalışmayanlar, emekliler ve 18 yaşından büyük çocuklar da GSS kapsamına girecekler. Asgari ücret ile geçinen ortalama 3 kişilik bir ailenin çocuğu da 18 yaşından büyük ise ve eğitim almıyorsa, hastaneye gidebilmek için prim ödemek zorunda kalacak.

GSS “doğumdan ölüme kadar herkes sigortalı olacak” söylemi ile duyurulmuştu ve 1 Ocak 2012 günü itibariyle yürürlüğe girdi. GSS’ye göre Ocak ayı sonuna kadar herkes sigortalı olacak ve herkesin ne kadar prim ödeyeceği belirlenecek.

NE KADAR ÇOCUK O KADAR PRİM


Sigorta kapsamında 35- 212 TL arası prim ödenmesi gerekiyor. 18 yaş üzerindeki kişi lisede öğrenim görüyorsa 20, üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar ödemesi gereken primler devlet tarafından ödeniyor. Öğrenim görmüyorsa, prim ödeyerek sağlık hizmeti almak zorunda. Fakat bunun için ilk önce kişinin yaşadığı ailenin gelirine bakılacak. Ailenin toplam geliri ailedeki kişi sayısına bölündüğünde eğer kişi başına gelir asgari ücretin üçte birine denk geliyorsa 35 TL’lik primi her ay yatırmak zorundasınız. Durumu örneklendirmek gerekirse; bir ailede 900 TL’lik geliri olan bir baba, diğer masraflarının yanında 19 yaşındaki işsiz çocuğu için de aylık 35 TL ödemek zorunda kalacak. Bu durumda kaç çocuğu varsa hepsi için ayrı ayrı prim ödemek zorunda kalacak.

BU PRİMLERDEN KAÇIŞ YOK

“Herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamında” sözü yabana atılacak gibi değil. Bu sigorta dışına çıkmak, prim ödemekten kaçmak mümkün değil. Eğer ki primlerinizi ödememişseniz sağlık kurumuna gittiğinizde “müstehaklık” sorgulaması ile borcunuz çıkacak ve “sağlık hizmeti almaya müstehak değilsiniz” denilecek. Peki gelir tespitleri nasıl yapılacak?

Aynı aileden birden fazla kişi gelir testine tabi ise, bu kişiler aynı form ile başvuru yapacaklar. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılacak gelir testi ile kişi başı aylık gelir tescil edilecek ve eğer ödeyecekseniz primin tutarı da belirlenecek. Eğer primi ödemezseniz, bu miktar borç olarak yazılacak ve faizi ile vatandaştan alınacak. 1.7 milyon vatandaş ocak ayı sonuna kadar gelir tespiti için başvuru yapmazsa, 212 TL prim ödemek zorunda kalacak.

KONCUK: SOSYAL DEVLET YOK EDİLİYOR

T. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Sosyal devlet yok ediliyor. Seyirci kalmayalım” başlıklı açıklamasında, yıllardır uygulanan yanlış politikaların bedelinin yine memurlara, dar ve sabit gelirlilere ödetildiğini belirtti. Emekli maaşlarının azaltıldığını, hastanelerde muayenehanelerden katkı payı uygulamasına geçildiği, her reçeteden 3 TL katkı payı alınmasına karar verildiğini hatırlatan Koncuk, okumayan ve 18 yaş üstündeki çocuklar için de 35-212 TL arasında değişen tutarlarda GSS primi ödeme zorunluluğuna dikkat çekti.

Koncuk, “Önümüzde son derece zorlu bir süreç var. Türkiye’nin ekonomik dengelerini alt üst edenler, acı reçeteyi sürekli memur, işçi, çiftçi, emekli, dul, yetim, küçük esnaf ve işsizler gibi dar ve sabit gelirlilere çıkartıyor” diye konuştu.

Hilal Yağız /EVRENSEL
 


 

Bu haber toplam 6987 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim