• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık için incir

Sağlık için incir
İncir mevsimindeyken, lezzetli olduğu kadar protein, vitamin ve mineral kaynağı bu meyveyi yemenin; ondan reçel ve tatlılar yapmanın tam zamanı...

Son 10-15 yılda yapılan araştırmalar, bitkisel gıdalarda bulunan liflerin sindirim sisteminin düzgün çalışması açısından çok önemli olduğunu ortaya koyuyor. Besin olarak alınan lifin sindirime yardımcı ve bazı kanser türlerinin riskini azaltmada etkili olduğu biliniyor.

Uzmanlar bu nedenle lif açısından zengin olan incirin tüketilmesini tavsiye ediyor. Çünkü incir herhangi bir meyve ya da sebzeye göre en yüksek lif içeriğine sahip. Sadece 1 adet kuru incir 2 gram lif sağlar ve bu tavsiye edilen günlük ihtiyacın yüzde 20’sidir.

İncir doğal olarak yağ, sodyum ve kolesterol içermediği ve yüksek lif oranına sahip olduğu için, kilo vermeye çalışan kişiler için de uygun bir besin. Aynı zamanda tüm meyvelere göre en yüksek mineral içeriğine sahip. 40 gram incir, 244 mg potasyum (günlük ihtiyacın yüzde 7’si), 53 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın yüzde 6’sı) ve 1.2 mg demir (günlük ihtiyacın yüzde 6’sı) içeriyor.

İncirde kalsiyum oranı da çok yüksek. Kalsiyum içeriği açısından meyveler arasında portakaldan sonra ikinci sırada. Bir kase kuru incir, bir kase süte eş miktarda kalsiyum sağlıyor.

İncir, uzun süreli hastalıklardan sonra hızlı şekilde iyileşmeye yardımcı olan, güç ve kuvvet veren bir ilaç olarak da düşünülebilir. Fiziksel ve zihinsel zorlanmayı ortadan kaldırır ve vücuda enerji, güç sağlar. Çünkü incirin en önemli besin öğesi, tüm meyvenin yüzde 51-74’ünü oluşturan şekerdir ve tüm meyveler arasında en yüksek şeker oranını içerir. Ayrıca incir, astım, öksürük ve soğuk algınlığı gibi durumlarda da tedavi amaçlı tavsiye edilir. Mevsimindeyken taze olarak bol bol tüketmenizi öneririz ama önümüzdeki uzun kış için kurusundan da faydalanabilirsiniz. Ve işte incirle yaratacağınız lezzet harikalarından bazılarının tarifleri...

İncir reçeli

Bu mükemmel lezzetteki reçeli şimdi yapın, bütün kış incirin sağlık dolu etkilerinden faydalanın:

Malzemeler: 500 gr incir, 500 gr toz şeker, 2 su bardağı su, yarım limonun suyu, 3-4 diş karanfil Hazırlanışı: İncirlerin kabuğunu soyun. Tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ekleyin. 5 dakika kaynatıp suyunu süzün. Tekrar su ekleyip haşlayın. Bu işlemi üç kez tekrarlayın. İncirleri süzgece alıp elinizle hafifçe bastırarak suyunu süzün. Başka bir tencerede 2 bardak su ile şekeri kaynatın. Şeker eridiğinde limon suyu ve karanfil ekleyip 15 dakika kaynatın. İncirleri ilave edip 20-25 dakika daha kaynatın. Şurup koyulaştığında tencereyi ocaktan alın. Soğuyunca kavanoza doldurup kapağını kapatın

Taze incir marmeladı

Malzemeler: 1 kg olgun taze incir, 4.5 su bardağı toz şeker, 2/3 adet limon suyu, 1 adet rendelenmiş limon kabuğu, 3 adet karanfil, 1/2 adet çubuk tarçın

Hazırlanışı: Taze incirleri kabukları ile beraber, renginin daha güzel olması için elinizle dörde bölün. 200 gram tozşeker ile karıştırdıktan sonra 1 saat kadar bekletin. Daha sonra kalan şeker ve limon suyu ile birlikte tencereye aktarın. Kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra tarçın çubuğu, rendelenmiş limon kabuğu ve karanfilleri atın. 30 dakika daha pişirin. Pişirmiş olduğunuz marmeladı ocaktan alın. Ilınınca ince telli bir süzgeç yardımıyla süzün ve sterilize edilmiş cam kavanozlara aktarın. Üretim tarihini kavanozların üzerine not etmeyi unutmayın. Aklınızda bulunsun: Taze incir marmeladı hazırlamak için olgun incir seçmelisiniz.

İncir tatlısı

Hafif ve lezzetli olan bu tatlılardan taze olanını şimdi, kuru olanını da kış boyu davetlerinizde kullanabilirsiniz...

Kuru incir tatlısı

Malzemeler: 500 gram kuru incir, 3 çorba kaşığı toz şeker, 3 çorba kaşığı ceviz içi Hazırlanışı: İncirlerin saplarını koparıp yıkayın. Sap yerlerinden kesip içlerine dövülmüş ceviz içi ve şeker karışımından doldurun. Doldurduğunuz incirleri kapatıp, yağlanmış bir tepsiye dizin. Üzerine bir bardak su veya süt ilave edin. Hafif ateşte ağzı kapalı bir şekilde pişirin. İncirler yumuşayınca soğutup servis yapın.

Taze incir tatlısı

Malzemeler: 1.5 kg taze siyah incir, 5 su bardağı şeker, 4 su bardağı su, yarım limon suyu

Hazırlanışı: Su, şeker ve limon suyunu 15 dakika kaynatın. Kaynayan şerbetin içine taze incirleri koyup 1,5 saat kısık ateşte kaynatın. Soğuduktan sonra servis yapın.

Çikolatalı-fındıklı incir tatlısı

Malzemeler: 150 gram kuru incir, 2 su bardağı ince dövülmüş fındık, 3 çorba kaşığı krem çikolata, yeteri kadar hindistan cevizi

Hazırlanışı: Kuru incirleri dövülmüş fındıklarla robotta çekin. Derin bir kapta krem çikolatayı da ilave edip bir hamur yoğurun. Buzdolabında 1 saat kadar bekleyen hamuru sucuk gibi rulo yapın ve Hindistan cevizi ile kaplayın. Parmak kalınlığında dilimleyip servise sunun.

Sütlü incir tatlısı

Malzemeler: 8 adet kuru incir, süt

Hazırlanışı: İncirlerin sap ve dip kısımlarını çıkartın ve büyük bir havanda içine azar azar süt katarak pürüzsüz bir muhallebi kıvamına gelene kadar ezin. Ufak kaplara koyun ve buzdolabında 1 gün beklettikten sonra servis yapın. Kıvama gelmesi biraz vakit alsa da şekersiz yapılan bu tatlı çok lezzetlidir. Sütü pişirmediğimizden dolayı ertesi gün mutlaka tatlı tüketilmelidir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3765 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim